1 Reply Latest reply on Mar 8, 2016 3:52 PM by Dan_Intel

    CPU fans at 100% on S5500BC in "other" chassis

    SinTh0r4s

      Hi,

       

      I recently bought a S5500BC on ebay and its doing its job well. But the fans are allways at 100% and i would prefer a little bit more silence. I have updated my firmware (incl. BIOS) and nothing changed. I found a post about fan speeds in non-intel chassis (Found the solution to loud fans when using "other chassis" option when updating Firmware on a server board) but if i look in my BC_BMC.sdr i cannot find 100% aka 64h settings. Does anyone knows what i need to change in my config?

       

      //=========================================================================//

      // Chassis Fan Control Domain 1 with profile 6,7 for Minimum

      // For Other Chassis (Medium ramp)

      // Fan Control Domain Number #1 (PWM0: Processor1&2 Fan)

      //====================================================================// 

      _SDR_TYPE      C0

      _SDR_TAG       'OTHER_MR'

      _REC_LEN       001F

      // Sensor Record Header

         00BD               // Record ID

         51                 // SDR Version

         C0                 // Record Type

         1A                 // Record Length

       

       

         // Record Body Bytes

         570100             // Manufacturer ID

         0C                 // Record Subtype Value (Fan Speed Control SDR Record, rev 2)

       

       

         // Temperature Fan Control Record

         01                 // Record Version

         01                 // Fan Control Domain Number #1 (PWM0: Processor1&2 Fan)

         14                 // Normal Control Value (14h = PWM 20%)

         FF                 // Boost Control Value (FFh = use boost sub record)

         01                 // Ramp Step (1=1%)

         02                 // Scan Rate (2 Cycles)

         C0                 // Fan Profile Support = 11000000

       

       

         // Stepwise Linear type Temperature Sensor Sub-record

         20                 // Sensor Owner ID

         20                 // Temperature Sensor Number -- (BB Amb)

         64                 // Temp Sensor failure control Value (64h = PWM 100%)

         00                 // Sleep Control Value

         41                 // [7:6]-Supported in S1 (1=yes); [5:3]-Reserved; [2:0]-Control Type (001b=Stepwise linear)

         10                 // Temperature Info [7]-Reserved; [6]-Domain Maximum=0; [5:3]-Negative Hysteresis=2; [2:0]-Positive Hysteresis=0

      //------------------------------------------------------------------//

         04                 // Count of Temperature/Control Value Pairs (04h=4)

        

         00                 // Temperature 1 0c

         33                 // Control Value 1 (Percentage) (33h = PWM 51%)

        

         14                 // Temperature 2 20c

         33                 // Control Value 2 (Percentage) (33h = PWM 51%)

        

         1E                 // Temperature 3 30c

        33                 // Control Value 3 (Percentage) (33h = PWM 51%)

        

         3C                 // Temperature 4 60c

         64                 // Control Value 4 (Percentage) (64h = PWM 100%)

      Also i am not sure which entries to alter and which not. Would appreciate any help,

       

      SinTh0r4s