5 Replies Latest reply on Jan 14, 2016 9:17 AM by mikec_intel

    Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding

    elarson5757

      Display locks up until I open/close an app and then it works fine for awhile again....Have the latest driver from Dell installed.  Tried to check for update from Intel however the updater says use the Dell version...

      Intel HD GRaphics 4600....

       

      Dell has been unable to resolve and points at Microsoft or Intel......

       

      Capture.JPG

        • 1. Re: Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding
          mikec_intel

          Hi elarson5757,

           

          I recommend you to get into device manager and uninstall and delete the current graphics driver from your computer; then, restart it. Windows® will install a generic driver on your system.

           

          Run our Intel® System Support Utility and reply with the results. I will be sending you the latest graphics driver for your computer.

          Download Intel® System Support Utility

           

          It is very important to update the Chipset and Management Engine drivers  of your laptop first.

           

          Regards,
          Mike C

          • 2. Re: Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding
            elarson5757

            Hi Mike,

             

            Thank you for the support.  I uninstalled the 4600 display driver via device manager and restarted.  It loaded the generic driver and then I ran your utility, saved the results and they are posted below.  I was just on yet again with the Dell tech yesterday and was able to confirm that all drivers on my laptop are up to date including bios, etc.

             

            Any next steps are appreciated.  Using the laptop with the generic driver is a bit difficult as it only has one resolution setting and with it my task bar is almost completely cut off!  And it won't support using my large monitor with the laptop!

             

             

             

            <?xml version="1.0"?>

            <SSU>

                <Setting id="Version">1.0.1.5</Setting>

                <Setting id="Scan Date">01/12/2016</Setting>

                <Setting id="Scan Time">00:00:03.2222182</Setting>

                <Details id="Computer" displayName="" value="">

                    <Setting id="BaseBoard Manufacturer" displayName="" value="Dell Inc." />

                    <Setting id="BIOS Mode" displayName="" value="UEFI" />

                    <Setting id="BIOS Version/Date" displayName="" value="Dell Inc. A09 , 07/30/2015" />

                    <Setting id="Embedded Controller Version" displayName="" value="255.255" />

                    <Setting id="Platform Role" displayName="" value="Mobile" />

                    <Setting id="Processor" displayName="" value="Intel(R) Core(TM) i7-4712HQ CPU @ 2.30GHz , GenuineIntel" />

                    <Setting id="Secure Boot State" displayName="" value="On" />

                    <Setting id="SMBIOS Version" displayName="" value="2.7" />

                    <Setting id="System Manufacturer" displayName="" value="Dell Inc." />

                    <Setting id="System Model" displayName="" value="XPS 15 9530" />

                    <Setting id="System SKU" displayName="" value="XPS 15 9530" />

                    <Setting id="System Type" displayName="" value="x64-based PC" />

                    <Details id="Operating System" displayName="" value="">

                        <Setting id="Boot Device" displayName="" value="\Device\HarddiskVolume1" />

                        <Setting id="Locale" displayName="" value="United States" />

                        <Setting id="OS Manufacturer" displayName="" value="Microsoft Corporation" />

                        <Setting id="OS Name" displayName="" value="Microsoft Windows 10 Pro" />

                        <Setting id="Other OS Description" displayName="" value="Not Available" />

                        <Setting id="Page File" displayName="" value="Not Available" />

                        <Setting id="Page File Space" displayName="" value="Not Available" />

                        <Setting id="Physical Memory (Available)" displayName="" value="12.70 GB" />

                        <Setting id="Physical Memory (Installed)" displayName="" value="16.00 GB" />

                        <Setting id="Physical Memory (Total)" displayName="" value="15.91 GB" />

                        <Setting id="System Directory" displayName="" value="C:\WINDOWS\system32" />

                        <Setting id="Version" displayName="" value="10.0.10586 Build 10586" />

                        <Setting id="Virtual Memory (Available)" displayName="" value="14.71 GB" />

                        <Setting id="Virtual Memory (Total)" displayName="" value="18.28 GB" />

                        <Setting id="Windows Directory" displayName="" value="C:\WINDOWS" />

                    </Details>

                    <Details id="Adapters" displayName="" value="">

                        <Setting id="Intel ® Network Connections Install Options" displayName="" value=" " />

                        <Setting id="Intel ® Network Connections Version" displayName="" value=" " />

                        <Details id="SonicWALL Virtual NIC" displayName="" value="">

                            <Setting id="Adapter Status" displayName="" value="Device is disabled." />

                            <Setting id="Adapter Type" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="CoInstallers" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Default IP GateWay" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Device Instance Path" displayName="" value="ROOT\SWVNIC\0000" />

                            <Setting id="DHCP Enabled" displayName="" value="Yes" />

                            <Setting id="DHCP Lease Expires" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="DHCP Lease Obtained" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="DHCP Server" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Driver" displayName="" value="swvnic.sys" />

                            <Setting id="Driver Date" displayName="" value="01/08/2009 12:00 AM" />

                            <Setting id="Driver Version" displayName="" value="10.1.0.40" />

                            <Setting id="Index" displayName="" value="0001" />

                            <Setting id="Inf Path" displayName="" value="oem33.inf" />

                            <Setting id="Inf Section" displayName="" value="SWVNIC.ndi" />

                            <Setting id="Installed" displayName="" value="Yes" />

                            <Setting id="IP Address" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="IP Subnet" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Last Reset" displayName="" value="01/12/2016 12:56 PM" />

                            <Setting id="Location" displayName="" value="PCI Slot Not Available, PCI Bus Not Available" />

                            <Setting id="MAC Address" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Net Connection ID" displayName="" value="Ethernet 3" />

                            <Setting id="NetCfgInstanceId" displayName="" value="{2D5441AF-1CC9-4BA9-BA40-F3B8E0ED34E3}" />

                            <Setting id="Port" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Product Type" displayName="" value="SonicWALL Virtual NIC" />

                            <Setting id="Provider Name" displayName="" value="SonicWALL" />

                            <Setting id="Service Name" displayName="" value="SWVNIC" />

                            <Details id="Settings" displayName="" value="">

                                <Setting id="NetworkAddress" displayName="Network Address" value="0060735ECFBA (0060735ECFBA)" />

                            </Details>

                        </Details>

                        <Details id="Dell Wireless 1560 802.11ac" displayName="" value="">

                            <Setting id="Adapter Status" displayName="" value="Enabled" />

                            <Setting id="Adapter Type" displayName="" value="Ethernet 802.3" />

                            <Setting id="CoInstallers" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Default IP GateWay" displayName="" value="192.168.1.1" />

                            <Setting id="Device Instance Path" displayName="" value="PCI\VEN_14E4&amp;DEV_43B1&amp;SUBSYS_00191028&amp;REV_03\C48E00FFFF00000100" />

                            <Setting id="DHCP Enabled" displayName="" value="Yes" />

                            <Setting id="DHCP Lease Expires" displayName="" value="01/13/2016 12:57 PM" />

                            <Setting id="DHCP Lease Obtained" displayName="" value="01/12/2016 12:57 PM" />

                            <Setting id="DHCP Server" displayName="" value="192.168.1.1" />

                            <Setting id="Driver" displayName="" value="bcmwl63a.sys" />

                            <Setting id="Driver Date" displayName="" value="07/30/2015 12:00 AM" />

                            <Setting id="Driver Version" displayName="" value="7.35.295.0" />

                            <Setting id="Index" displayName="" value="0002" />

                            <Setting id="Inf Path" displayName="" value="oem95.inf" />

                            <Setting id="Inf Section" displayName="" value="BCM43XAC_NT64" />

                            <Setting id="Installed" displayName="" value="Yes" />

                            <Setting id="IP Address" displayName="" value="192.168.1.20;fe80::bd73:ef19:37ee:c4b5" />

                            <Setting id="IP Subnet" displayName="" value="255.255.255.0;64" />

                            <Setting id="Last Reset" displayName="" value="01/12/2016 12:56 PM" />

                            <Setting id="Location" displayName="" value="PCI Slot 2 PCI bus 6,device 0, function 0 " />

                            <Setting id="MAC Address" displayName="" value="76:37:01:98:21:2F" />

                            <Setting id="Net Connection ID" displayName="" value="Wi-Fi" />

                            <Setting id="NetCfgInstanceId" displayName="" value="{81835145-DF68-45B1-92AC-B8FF3AB53220}" />

                            <Setting id="Port" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Product Type" displayName="" value="Dell Wireless 1560 802.11ac" />

                            <Setting id="Provider Name" displayName="" value="Broadcom" />

                            <Setting id="Service Name" displayName="" value="BCMWL63A" />

                            <Details id="Settings" displayName="" value="">

                                <Setting id="*PMARPOffload" displayName="ARP Offload" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="*PMNSOffload" displayName="NS Offload" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="*PMWiFiRekeyOffload" displayName="WiFi Rekeying Offload" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="*PriorityVLANTag" displayName="Priority &amp; VLAN" value="Priority &amp; VLAN Disabled (0)" />

                                <Setting id="*WakeOnMagicPacket" displayName="Wake On Magic Packet" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="*WakeOnPattern" displayName="Wake On Pattern Match" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="11NPreamble" displayName="802.11n Preamble" value="Auto (-1)" />

                                <Setting id="antdiv" displayName="Antenna Diversity" value="Auto (-1)" />

                                <Setting id="Beamforming" displayName="BeamForming" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="BTCoexist" displayName="Bluetooth Collaboration" value="Auto (3)" />

                                <Setting id="BWCap2G" displayName="2G Bandwidth Capability" value="2.4G: 20MHz (0)" />

                                <Setting id="Chanspec" displayName="" value=" 11(20MHz) (11)" />

                                <Setting id="D2ListenInterval" displayName="D2 Listen Interval" value="5 (5)" />

                                <Setting id="EnableLTR" displayName="Enable/Disable LTR" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="frag" displayName="Fragmentation Threshold" value="2346 (2346)" />

                                <Setting id="FrameBursting" displayName="XPress (TM) Technology" value="Enabled (1)" />

                                <Setting id="Intolerant" displayName="40MHz Intolerant" value="Disabled (0)" />

                                <Setting id="ListenInterval" displayName="Assoc Listen Interval" value="1 (1)" />

                                <Setting id="LTR_ActiveValue" displayName="LTR Active value in microseconds" value="60 (60)" />

                                <Setting id="MPC" displayName="Minimum Power Consumption" value="Disabled (0)" />

                                <Setting id="OBSSCoex" displayName="20/40 Coexistance" value="Auto (-1)" />

                                <Setting id="PLCPHeader" displayName="BSS PLCP Header" value="Auto (Short/Long) (0)" />

                                <Setting id="PwrOut" displayName="Power Output" value="100% (100)" />

                                <Setting id="Rate" displayName="Rate" value="Best Rate (0)" />

                                <Setting id="RoamDelta" displayName="Roam Tendency" value="Auto (3)" />

                                <Setting id="RoamTrigger" displayName="Roaming Decision" value="Auto (3)" />

                                <Setting id="rts" displayName="RTS Threshold" value="2347 (2347)" />

                                <Setting id="ShortGI" displayName="Short GI" value="Auto (-1)" />

                                <Setting id="WFDChannelNumber" displayName="WFD Channel Number" value="11 (11)" />

                                <Setting id="WME" displayName="WMM" value="Auto (-1)" />

                            </Details>

                        </Details>

                    </Details>

                    <Details id="Display" displayName="" value="">

                        <Details id="NVIDIA GeForce GT 750M     " displayName="" value="">

                            <Setting id="Adapter Compatibility" displayName="" value="NVIDIA" />

                            <Setting id="Adapter DAC Type" displayName="" value="Integrated RAMDAC" />

                            <Setting id="Bits Per Pixel" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Caption" displayName="" value="NVIDIA GeForce GT 750M     " />

                            <Setting id="Color Table Entries" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="PNP Device ID" displayName="" value="PCI\VEN_10DE&amp;DEV_0FE4&amp;SUBSYS_05FE1028&amp;REV_A1\4&amp;2C648F22&amp;0&amp;0008" />

                            <Setting id="Driver Date" displayName="" value="07/21/2015 08:00 PM" />

                            <Setting id="Driver Version" displayName="" value="10.18.13.5362" />

                            <Setting id="INF File Name" displayName="" value="oem19.inf" />

                            <Setting id="INF Section" displayName="" value="Section039" />

                            <Setting id="Install Date" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Installed Drivers" displayName="" value="nvd3dumx.dll,nvwgf2umx.dll,nvwgf2umx.dll,nvwgf2umx.dll,nvd3dum,nvwgf2um,nvwgf2um,nvwgf2um" />

                            <Setting id="Last Error Code" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Last Error Description" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Last Reset" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Monochrome" displayName="" value="No" />

                            <Setting id="Number of Colors" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Number of Video Pages" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Video Processor" displayName="" value="GeForce GT 750M" />

                            <Setting id="Power Management Supported" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Adapter RAM" displayName="" value="2.00 GB" />

                            <Setting id="Dedicated Video Memory" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Availability" displayName="" value="Offline" />

                            <Setting id="Power Management Capabilities" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Status" displayName="" value="OK" />

                            <Setting id="Scan Mode" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Video Architecture" displayName="" value="VGA" />

                            <Setting id="Video Memory" displayName="" value="Unknown" />

                            <Setting id="Refresh Rate - Current" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Refresh Rate - Minimum" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Refresh Rate - Maximum" displayName="" value="Not Available" />

                            <Setting id="Resolution" displayName="" value="Not Available" />

                        </Details>

                    </Details>

                </Details>

            </SSU>

            • 3. Re: Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding
              mikec_intel

              Hi elarson5757,

               

              According to your reply Windows® 10 Pro 64bit is running in your Dell XPS 15 9530. I noted your pc has 2 graphics cards on your system and they are working at the same time.

               

              The Intel® Core™ i7-4712HQ has Intel® HD Graphics 4600 and a dedicated video card NVIDIA GeForce GT 750M.

              The picture that you sent on this forum belonged to Windows® 8.1. It is necessary to use the driver for Windows® 10 with the version 10.18.15.4271 available at Dell Support.

               

              It is necessary to get into DELL support website, look for drivers and select Windows® 10 as operating system. Install Intel’s driver first then install Nvidia’s driver.

              DEllgraphic.JPG

              Regards,
              Mike C

              • 4. Re: Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding
                elarson5757

                Mike,

                 

                 

                You are correct that the error message references Windows 8 however I am running Windows 10 and the driver I am using is the latest one from Dell's update website version 10.18.15.4271, A2 already for Windows 10.  I did delete it again this am and re-install that driver again from Dell about two hours ago.  The screen has locked up and I have gotten that same error message as posted above in my original post three times in the last two hours....

                 

                Eric

                • 5. Re: Intel HD Graphics Driver for Windows 8(R) Stopped Responding
                  mikec_intel

                  Hi elarson5757,

                   

                  It could be an error at Dell website; try with the workaround as follow. Uninstall and delete the current drivers from your pc. Then, install our generic graphics driver and finally install Nvidia’s driver. Let see how it works.

                   

                  The latest version is 4300.

                  Drivers & Software

                   

                  Regards,
                  Mike C