2 Replies Latest reply on Nov 19, 2015 1:29 PM by Amy_Intel

    HD 4600 HDMI audio disappearing, windows 10

    Washington_C

      Whenever I turn my TV off/on the HDMI audio disappears from the list of playback devices on my htpc. It only shows up again if I reboot.

       

      I had this issue before on windows 8, and the issue was resolved by updating to the latest bios for my motherboard (ga-h87tn).  At the time there were a lot of people having this issue, all seemingly resolved with bios/driver updates:

      https://communities.intel.com/thread/46092

      https://communities.intel.com/thread/46188

      https://communities.intel.com/thread/46737

       

      I just did a clean install of Windows 10 with the latest drivers (15.40.10.4300 from the download center) and the problem is back.  I've tried several versions of the drivers actually, and did a bios update for kicks, but nothing has worked except an ancient version of the HD4600 driver (9.18.10.3257) that doesn't have good windows 10 compatibility,  Again, on windows 8 everything was working fine with my setup, so I'm assuming there must be a problem somewhere with the new versions of the driver / windows 10,

       

      Has anyone had a similar experience with HDMI audio on Windows 10?  Any solutions?

       

       

      My hardware, for reference:

      - Gigabyte GA-H87TN (bios v6)

      - i5-4570s (HD 4600)

        • 1. Re: HD 4600 HDMI audio disappearing, windows 10
          Amy_Intel

          Hello @Washington_C,

           

            According to your post it is possible that this issue was triggered by some feature or function missing with your BIOS configuration we can conclude this since you mentioned that a BIOS update worked on Windows® 8. Checking your motherboard specifications I noticed that there are no drivers available for Windows® 10 for your motherboard which is something that you should also consider. However, let me run some tests and see if I can replicate this issue.

           

          Regards,

           

          Amy.

          • 2. Re: HD 4600 HDMI audio disappearing, windows 10
            Amy_Intel

            Hello @Washington_C,

             

            I ran the test in several systems including different T.Vs and monitors and the issue did not occur, the HDMI audio worked fine. I strongly believe that there must be some feature or function missing with your BIOS version.

             

            Regards,

             

            Amy.