3 Replies Latest reply on Jan 21, 2015 8:18 AM by Zigenz

    Problem getting g_mass_storage running on Galileo Linux

    Zigenz

      Hi All,

       

      I have spent the last week trying to enable the Mass Storage Gadget on my Galileo device I have made some progress but seemingly still have a way to go!

       

      Firstly my config:

      Board: Galileo Gen 1

      Firmware: 1.0.4 (I think, I updated to the latest using the Arduino IDE about a fortnight ago).

      Host OS:  Ubuntu 12.04.5

       

      I followed the instructions posted by SW Park in How to use g_mass_storage on usb device interface in Galileo & Yocto, but I was still receiving the "can't load module g_mass_storage (kernel/drivers/usb/gadget/g_mass_storage.ko): No such device" error.  That said, SW Park's instructions reference an earlier version of the BSP - I was using the latest.

       

      So I did the following:

      1.  Downloaded the Galileo Runtime 1.0.4 from GitHub (https://github.com/01org/Galileo-Runtime/archive/1.0.4.tar.gz).

      2.  Unarchived the meta-clanton_v1.0.1.tar.gz and patches_v1.0.4.tar.gz archives.

      3.  Edited the meta-clanton_v1.0.1/setup.sh to include "DISTRO ?= “clanton-full”.

      4.  Ran the patch file: patches_v1.0.4/patch.meta-clanton.sh.

      5.  Disabled uClibc.

      6.  Modified meta-clanton_v1.0.1/meta-clanton-distro/recipes-core/images/image-full.bb to include the following:

      IMAGE_INSTALL = "packagegroup-core-boot ${ROOTFS_PKGMANAGE_BOOTSTRAP} ${CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL} packagegroup-core-basic packagegroup-core-lsb kernel-dev“

       

      IMAGE_FEATURES += "package-management tools-sdk dev-pkgs toolsdebug eclipse-debug tools-profile tools-testapps debug-tweaks’’

       

      IMAGE_ROOTFS_SIZE = “2048000"

      7.  From the meta-clanton_v1.0.1/yocto_build folder, ran: bitbake linux-yocto-clanton -c menuconfig and included the kernel build options as noted in SW Park's thread.

      8.  From the meta-clanton_v1.0.1/yocto_build folder, ran: bitbake image-full-galileo

       

      I copied the necessary files to a microSD card and away she went!

       

      I created some file-backed storage in my home folder, but now when I try modprobe g_mass_storage file=~/backing_file, I receive the following error: ERROR: could not insert: 'g_mass_storage': No such device.  I have checked the drivers folder and the g_mass_storage.ko module exists.  As recommended by AlexT_Intel in SW Park's thread, I also tried modprobe pch_udc prior to modprob'ing g_mass_storage but I still receive the same error.

       

      At this stage my line of thinking is that it is something to do with the Galileo USB client port being configured as a serial comms device; when I plug it into my Windows 8 box with this build running, it shows up as a COM port in device manager.  However, I'm still very much in n00b territory, so I could be (and probably am) wrong.

       

      Would really appreciate some guidance here guys!

       

      Cheers,

      Z