3 Replies Latest reply on Dec 4, 2014 1:20 AM by vince_intel

    82579LM will not connect to Linksys WRT 1900AC at 1 Gigabit

    sean-TX

      When I hardwire my HP EliteBook 8570w into my router (Linksys WRT 1900AC) the connection is only 100 Mbps. If I change the link speed from "Auto Negotiation" to "1.0 Gbps Full Duplex," the adapter will not connect. If I disconnect the cable and plug it into my cable modem (Cisco DPC 3008), the connection is 1 Gbps.  Using the same Cat 5e cable, I connected another laptop to my router and it has a 1 Gbps link speed. To be sure the cable isn't the issue, I purchased a Cat 6 cable, but still connected at only 100 Mbps.

       

      I installed the latest driver provided by HP for my Intel 82579LM Network Adapter (version 12.10.29.0, 5/2/2014). I tested the latest driver from Intel (version 19.5, 10/28/2014), but it did not fix the issue, so I re-installed v12.10.29.0 from HP.

       

      I installed the latest firmware for my Linksys router (version 1.1.8.161917).

       

      What could be causing this problem, and what do I need to do to fix it? All advice is greatly appreciated! Thank you!

       

      System Specs:

      • HP EliteBook 8570w
      • OS: Windows 7 Enterprise 64-bit, SP1
      • RAM: 16 GB
      • Processor: Intel i7-3820QM 2.7 GHz
      • NIC: Intel 82579LM Gigabit Ethernet Controller, driver version: 12.10.29.0 (5/2/2014)
      • Router: Linksys WRT 1900AC, firmware version: 1.1.8.161917
      • Cable Modem: Cisco DPC 3008

       

      Message was edited by: Sean McFerren (added laptop model)