1 Reply Latest reply on Sep 26, 2013 10:06 AM by Diego_Intel

    Rotation of screen with xorg.conf for Ivy Bridge (Failure for HDMI connector)

    odbwilson

      OS: Mythbuntu 12.04

      Kernel: 3.2.0-29-generic-pa

      Driver: xserver-xorg-video-intel 2:2.17.0-1ubuntu4.4

      vaapi: libva-intel-vaapi-driver 1.0.15-1ubuntu2

       

      I am able to rotate the screen right with xorg.conf for VGA connector, but it was failed when using HDMI connector.

       

      Here is the xorg.conf

      =============

      Section "Monitor"

      Identifier "Monitor0"

      VendorName "Monitor Vendor"

      ModelName "Monitor Model"

      Option "Rotate" "right"

      EndSection

       

      /var/log/Xorg.0.conf (HDMI connection)

      ==============================

      [ 5.087] (II) intel(0): Output VGA1 using monitor section Monitor0 (Wrong Detection!!!)

      [ 5.087] (**) intel(0): Option "Rotate" "right"

      [ 5.095] (II) intel(0): Output HDMI1 has no monitor section

      [ 5.140] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section

      [ 5.392] (II) intel(0): Output HDMI2 has no monitor section (Why not detected?)

      [ 5.396] (II) intel(0): Output HDMI3 has no monitor section

      [ 5.444] (II) intel(0): Output DP2 has no monitor section

      [ 5.492] (II) intel(0): Output DP3 has no monitor section

      [ 5.498] (II) intel(0): EDID for output VGA1

      [ 5.502] (II) intel(0): EDID for output HDMI1

      [ 5.548] (II) intel(0): EDID for output DP1

      [ 5.804] (II) intel(0): EDID for output HDMI2

      [ 5.804] (II) intel(0): Manufacturer: GSM Model: 5872 Serial#: 16843009

      [ 5.804] (II) intel(0): Year: 2010 Week: 1

      [ 5.804] (II) intel(0): EDID Version: 1.3

      [ 5.804] (II) intel(0): Digital Display Input

      [ 5.804] (II) intel(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 51 vert.: 29

      [ 5.804] (II) intel(0): Gamma: 2.20

      [ 5.804] (II) intel(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off

       

      ....

      ....

      ....

      [ 5.810] (II) intel(0): Printing probed modes for output HDMI2

      [ 5.810] (II) intel(0): Modeline "1920x1080"x60.0 148.50 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync (67.5 kHz)

      [ 5.811] (II) intel(0): Modeline "1680x1050"x60.0 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync (65.3 kHz)

      ....

      ....

      [ 5.980] (II) intel(0): EDID for output HDMI3

      [ 6.028] (II) intel(0): EDID for output DP2

      [ 6.272] (II) intel(0): EDID for output DP3

      [ 6.272] (II) intel(0): Output VGA1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI2 connected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI3 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP2 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP3 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Using user preference for initial modes

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI2 using initial mode 1920x1080

       

      Why is it always detected VGA1 as connector for Monitor0 even if I connect HDMI connectior?

      And afterward, it can fetch the EDID for HDMI.

      And I think it's the reason that the screen can't rotate right as expected when using HDMI.

       

      P.S. It works perfectly for VGA connector.

       

      Any clues?

       

      Thanks,

      Wilson