1 Reply Latest reply on Oct 21, 2013 4:32 PM by Diego_Intel

    Screen Rotation failure for HDMI connector (Ivy Bridge Linux Driver)

    odbwilson

      OS: Mythbuntu 12.04 (or Ubuntu 12.04)

      Linux kenel: 3.2.0-29-generic-pae

      libva-intel-vaapi-driver(1.0.15-1ubuntu2)

      xserver-xorg-video-intel(2:2.17.0-1ubuntu4.4)

       

      I am able to rotate the screen right with xorg.conf for VGA connector, but it was failed when using HDMI connector.

       

      Here is the xorg.conf

      =============

      Section "Monitor"

      Identifier "Monitor0"

      VendorName "Monitor Vendor"

      ModelName "Monitor Model"

      Option "Rotate" "right"

      EndSection

       

      /var/log/Xorg.0.conf (HDMI connection)

      ==========================

      [ 5.087] (II) intel(0): Output VGA1 using monitor section Monitor0 (Wrong Detection!!!)

      [ 5.087] (**) intel(0): Option "Rotate" "right"

      [ 5.095] (II) intel(0): Output HDMI1 has no monitor section

      [ 5.140] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section

      [ 5.392] (II) intel(0): Output HDMI2 has no monitor section (Why not detected?)

      [ 5.396] (II) intel(0): Output HDMI3 has no monitor section

      [ 5.444] (II) intel(0): Output DP2 has no monitor section

      [ 5.492] (II) intel(0): Output DP3 has no monitor section

      [ 5.498] (II) intel(0): EDID for output VGA1

      [ 5.502] (II) intel(0): EDID for output HDMI1

      [ 5.548] (II) intel(0): EDID for output DP1

      [ 5.804] (II) intel(0): EDID for output HDMI2

      [ 5.804] (II) intel(0): Manufacturer: GSM Model: 5872 Serial#: 16843009

      [ 5.804] (II) intel(0): Year: 2010 Week: 1

      [ 5.804] (II) intel(0): EDID Version: 1.3

      [ 5.804] (II) intel(0): Digital Display Input

      [ 5.804] (II) intel(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 51 vert.: 29

      [ 5.804] (II) intel(0): Gamma: 2.20

      [ 5.804] (II) intel(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off

       

      ....

      ....

      ....

      [ 5.810] (II) intel(0): Printing probed modes for output HDMI2

      [ 5.810] (II) intel(0): Modeline "1920x1080"x60.0 148.50 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync (67.5 kHz)

      [ 5.811] (II) intel(0): Modeline "1680x1050"x60.0 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync (65.3 kHz)

      ....

      ....

      [ 5.980] (II) intel(0): EDID for output HDMI3

      [ 6.028] (II) intel(0): EDID for output DP2

      [ 6.272] (II) intel(0): EDID for output DP3

      [ 6.272] (II) intel(0): Output VGA1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP1 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI2 connected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI3 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP2 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Output DP3 disconnected

      [ 6.272] (II) intel(0): Using user preference for initial modes

      [ 6.272] (II) intel(0): Output HDMI2 using initial mode 1920x1080

       

      Why is it always detected VGA1 as connector for Monitor0 even if I connect HDMI connectior?

      And afterward, it can fetch the EDID for HDMI.

      And I think it's the reason that the screen can't rotate right as expected when using HDMI.

       

      P.S. It works perfectly for VGA connector.

       

      Any clues?  And sometimes it got the tearoff problem when playing the FULL HD video, how to avoid this?

       

      Thanks,

      Wilson