0 Replies Latest reply on Jul 19, 2012 7:49 AM by Litch

    Latest HP SmartArray Firmware and S5500HCV

    Litch

      The Setup:

      * S5500HCV (Latest firmware/bios)

      * 1 x HP P410 HBA

      * 1 x HP P212 HBA

      * 2 x E5504 Xeons

       

      Recently I got some 3TB hard disks, and for the HBA's to detect them, they require firmware > version 3.66 (Which basically means you have to jump to version 5.X).

       

      The process before 5.x firmware:

      * Mobo boots, displays initial POST message

      * Option ROMs are booted (The RAID card(s) initialise)

      * The RAID cards pause for a couple of seconds prompting to "Press F8 to configure"

      * Final POST message displays

      * BIOS HDD Boot Priority is followed (and the OS starts to load)

       

      The process after 5.x firmware:

      * Mobo boots, displays initial POST message

      * Option ROMs are booted, the RAID cards starts to initialise

      * No prompt is displayed, blank screen is presented

      * Hangs.

       

      I've tried:

      * All different firmware versions for the HBA's in between 3.66 and 5.70

      * One HBA in at a time

      * HBA in different PCIe slots

      * BIOS settings

       

      No luck.

       

      The RAID cards work fine in my PC (X58).

       

      If I choose UEFI assisted boot - the UEFI shell boots fine as no Option ROM is executed in that mode, but I then cannot boot the OS.

       

      Can Intel release another version of BIOS with a "Disable Option ROM on PCIe Slot [X]" ?

      Has anyone got any ideas with this?

       

      I'm currently trying to port the OS over to native UEFI (But there's bugger all documentation about how).raid