3 Replies Latest reply: Jul 10, 2012 4:06 PM by Paul RSS

Intel 82579LM network adapter - dropped connections

longjt Community Member
Currently Being Moderated

All,

 

Looking for some help with an issue I have on a Dell Optiplex 790 desktop PC.  It has the Intel 82579LM network adapter onboard NIC which has been giving us issue with connectivity to our PLC network.  The Windows (WinXP SP3) Event Viewer has captured the following when the event occurs:

 

 

The network adapter has been unplugged.

Network Adapter: Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection - Packet Scheduler Miniport
Interface GUID: {5b0745da-dd73-4058-879c-3e3e6597de31}


For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

 

 

And then this:

 

The network adapter has been connected.

Network Adapter: Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection - Packet Scheduler Miniport
Interface GUID: {5b0745da-dd73-4058-879c-3e3e6597de31}


For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

 

 

This sequence of events repeats itself until the PC is rebooted.   Any help would be appreciated.

 

Thanks!!

 

 


  • 1. Re: Intel 82579LM network adapter - dropped connections
    longjt Community Member
    Currently Being Moderated

    Bueller....Bueller......Bueller????

  • 2. Re: Intel 82579LM network adapter - dropped connections
    MARK HANNA Community Member
    Currently Being Moderated

    Ferris *cough* here *cough*.

     

    I wish I knew what was really happening on your system. Unfortunately, I can only offer some general advice. (And you might have already tried everything I am going to suggest.)

     

    1. Replace the cable. Maybe there is something flaky about the cable that causes the connection to work for awhile when you first boot up. Of course, there could be some other hardware related issue causing the same symptoms.
    2. Make sure the system is running the latest BIOS posted by Dell.
    3. Check with Dell support to see if this is a known issue and if they know anything you can try.
    4. Try a different driver version. If the issue started when you performed a driver update, you might try rolling back to an earlier version or using whatever version Dell has posted. If neither of those options helps, you might want to also try the latest generic driver found at http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=18717. However, you are often better off to stick with Dell's drivers so you do not lose any potential customizations by Dell.
    5. And finally, don't forget whatever device is plugged into the other end of the cable. If something isn't quite right on the other end, Windows still could end up reporting an unplugged cable.
  • 3. Re: Intel 82579LM network adapter - dropped connections
    Paul Community Member
    Currently Being Moderated

    I'm experiencing the same issue with the Intel Motherboard DX79SI and the 82579LM ethernet on Windows 7 x64.

     

    The original drivers did not include an option to choose gigabit ethernet and would only negotiate with my Netgear switch at 100mb full duplex.  After upgrading to the latest drivers it still only negotiates to 100mb but has the option of forcing gigabit full duplex.  When gigabit is chosen I get the same error, network cable unplugged.

     

    The cable is a cat6 and can be plugged into my laptop which then negotiates to the same Netgear switch at gigabit speed, same port on switch. 

     

    So, cable good, switch good, port good, adapter bad.

     

    I've tried some of the advanced settings recommended for similar issues but know change the characteristics.

     

    Help!  100mb is way too slow for the size of the files I need to move around.

     

    Paul

More Like This

  • Retrieving data ...

Legend

  • Correct Answers - 4 points
  • Helpful Answers - 2 points