6 Replies Latest reply on Mar 7, 2018 2:01 AM by AMDC

    Voltage issues

    AMDC

      Hi,

      we operate two drones with different power sources:

      1. 1. 4s LiPo Battery and
      2. 2. 13.6 V, 20 A max stationary power supply.

      One drone works with both power sources just fine and the voltage indicator in QGroundControl shows the right Voltage measurement (also checked with a multimeter).

      The QGroundControl voltage indicator on the second drone shows 7 V higher voltages on same power sources, which might not be physically correct (on the 4s Battery – 22,8 V and stationary PS – 20,6 V). Also, the second drone crashes at motor startup while powered by the stationary power supply.

      Is it possible that the power distribution board on the second drone has a malfunction or is there a SW – problem?

       

      Kind regards,

      Adrian

        • 1. Re: Voltage issues
          Intel Corporation
          This message was posted on behalf of Intel Corporation

          Hello Adrian,

          Thank you for your interest in the Intel Aero drone.
          Your request has been received and is currently being investigated. 
          We will get back to you as soon as possible.

          Regards,
          Octavian
           

          • 2. Re: Voltage issues
            Intel Corporation
            This message was posted on behalf of Intel Corporation

            Hello Adrian,

            In order to further investigate the issue, can you please confirm if you checked the voltage with a multimeter on the second drone as well? What was the voltage on the multimeter?

            Regards,
            Octavian

            • 3. Re: Voltage issues
              Intel Corporation
              This message was posted on behalf of Intel Corporation

              Hello Adrian,

              Do you still require assistance with this issue?
               

              Regards,
              Octavian

              • 4. Re: Voltage issues
                AMDC

                Hi Octavian,

                 

                today we checked the voltage with the multimeter on the second drone. The multimeter shows the correct voltage value of 13.6 V at the power source. The drone transmits 20.6 V to QGroundControl.

                 

                Kind regards,

                Adrian

                • 5. Re: Voltage issues
                  Intel Corporation
                  This message was posted on behalf of Intel Corporation

                  Hello Adrian,

                  Thank you for the reply.

                  I'm glad to hear you made progress.
                  Please check the power settings in Qgroundcontrol and make sure they are set as it shows here in this document: https://docs.qgroundcontrol.com/en/SetupView/Power.html

                  Hope this helps.

                  Regards,
                  Octavian

                  • 6. Re: Voltage issues
                    AMDC

                    Hi Octavian,

                     

                    Thank you for the tip! We followed these steps for the voltage settings but it did not worked out for the stationary power supply (the drone crashed immediately after arming the motors). Nevertheless, QGroundControl started to indicate a correct voltage on both power sources.

                     

                    In addition, we adjusted the “Amps per volt” field to -1 (as a default value, according to QGroundControl), which did not helped. We have also tried to setup the “Amps per volt” value to 15.39..., as in the example picture but it also did not worked as well.

                     

                    After several different setup trials, we observed that the first drone started to show the same crash behavior, as the second one. So, it is definitely a SW problem, on both drones powered by the stationary power supply.

                     

                    Finally, we reinstalled the AeroFC firmware and motors could start without crashing. We assume that QGroundControl changes somehow internal settings, which cause the FC to crash.

                     

                    Kind regards,

                    Adrian