6 Replies Latest reply on Dec 20, 2017 3:49 PM by Intel Corporation

    [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?

    mohitm

      So I recently purchased a i7 8700K and am running it on an Asus Strix Z370-F (latest BIOS 0430).

      I have this issue where if I enable the default XMP for my G.Skill 32 GB DDR4 8X4 3200 MHz RAM,

      I end up having choppy and bit crushed audio on my Predator XB271HU via the HDMI port. If I disable XMP, it seems to fix the issue.

      Already ran memory tests from my BIOS and it found no issues.

      Updated to the latest Nov 17 drivers, no change.

      Latest Windows 10.

       

      So to recap,

      - 8700K with stock XMP

      - no OC or other changes

       

      = choppy audio performance, almost unusable.

      Even my video freezes along with audio.

      But nothing a restart cant fix.

       

      My temps are fine btw, have a Kraken x62.

      Any one else with similar issues?

        • 1. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
          Intel Corporation
          This message was posted on behalf of Intel Corporation

          : Thank you very much for contacting the Intel® communities. We are sorry to hear there is an audio problem.

          In order to try to fix this problem we recommend to install the graphics driver provided by ASUS, look for VGA version 4758:
          https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-STRIX-Z370-F-GAMING/HelpDesk_Download/

          If the problem persists we can try to install driver version 4849:
          https://downloadcenter.intel.com/download/27266/Graphics-Intel-Graphics-Driver-for-Windows-15-60-?product=126790

          Just to rule out a possible problem with one of the memory sticks, with the XMP profile enabled, could you please test the PC with just one stick of RAM with each RAM stick?

          Any further questions, please let me know.

          Regards,
          Alberto R

          • 2. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
            mohitm

            Hi Alberto,

             

            Thanks for the response.

             

            In order to try to fix this problem we recommend to install the graphics driver provided by ASUS, look for VGA version 4758:

            https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-STRIX-Z370-F-GAMING/HelpDesk_Download/

            HD Graphics.png

            Did that.

            If the problem persists we can try to install driver version 4849:

            https://downloadcenter.intel.com/download/27266/Graphics-Intel-Graphics-Driver-for-Windows-15-60-?product=126790

            Had this before I installed the aforementioned driver. As I mentioned in my previous post, I had the latest Nov 2017 Drivers.

            Just to rule out a possible problem with one of the memory sticks, with the XMP profile enabled, could you please test the PC with just one stick of RAM with each RAM stick?

            Testing Each RAM.jpgTesting Each Ram (2).jpg

            Did that too. No Dice .

            Also stress tested each RAM a bit(both 8 each and 32GB scenario) before playing audio.

            32gb Mem64.png8gb Mem64.png

             

             

            The issue is the same.

            With XMP -Glitchy/Crushed Audio

            Without XMP - Good Audio.

             

            Here are videos so that you can see what I'm talking about.

            As you can observe after audio starts glitching, video stops too after page refresh.

            It's not an issue with my internet, i've verified that.

             

            With XMP 32 GB:

             

            With XMP 8 GB:

             

            Without XMP:

             

            Do you guys think it's an issue with my silicon?

            Do I need to RMA it? Or do you think it's mother board related?

            I'm ready to perform more tests if that'll help you zero in on the issue.

            • 3. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
              Intel Corporation
              This message was posted on behalf of Intel Corporation

              Hi : Thank you very much for providing that information and the videos.  At this point it is hard to tell for sure if the problem is the processor or the board, it could be either.

              We will do further research on this matter, in order for us to be able to do that, please provide the information requested on the link below:
              https://communities.intel.com/message/319025

              Any questions, please let me know.

              Regards,
              Alberto R

              • 4. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
                mohitm

                Hi Alberto,

                 

                I don't see how some items in that list help as I have an Audio Issue.

                Anyway find the required files attached along with the requisite form.

                 

                Description

                Provide a detailed description of the issue

                With default XMP enabled on an i7 8700K Asus Z700-F Strix on 0430 BIOS, audio fails consistently - sounds distorted or stops. Video stops working soon after. (tested on youtube, video describing the problem provided)

                Please place an X to the right of the option showing how often you see this issue using specific steps. (Ex: 'Every few times a game is started it flickers.' <- This would be "Often")

                Always (100%): X

                Often (51-99%):

                Sporadic (20-50%):

                Very Sporadic (<20%):

                Hardware (HW)

                Brand and Model of the system.

                Custom Built

                Hybrid or switchable graphics system?
                ie Does it have AMD or NV graphics too?

                No

                Make and model of any Displays that are used to see the issue (see note2 below).
                LFP
                = Local Flat Panel (Laptop panel)
                EFP = External Flat Panel (Monitor you plug in)

                Acer Predator XB271HU

                How much memory [RAM] in the system (see note2 below).

                32GB G.Skill XMP 2.0 3200 MHz (8x4)

                Provide any other hardware needed to replicate the issue.
                ie: Cables&brand, cable type [vga, hdmi, DP, etc], dock, dongles/adapters, etc

                XB271HU via HDMI on Asus Z370-F Strix BIOS 0430,

                UHD 630 HD Graphics

                Hardware Stepping (see note1 below).

                Attached Hardware Ids.png

                Software (SW)

                Operating System version (see note2 below).

                Windows 10, Attached files

                VBIOS (video BIOS) version. This can be found in “information page” of CUI (right click on Desktop and select “Graphics Properties”.

                1054.0

                Graphics Driver version; for both integrated Intel and 3rd party vendors (see note2 below).

                23.20.16.4849

                SW or Apps version used to replicate the issue.

                Youtube, Chrome 62.0.3202.94 (Official Build) (64-bit)

                Configurations

                Single display, clone, or extended (see note2 below).

                Single Display over HDMI

                Display resolution & refresh rate setting of each display (see note2 below).

                2k @ 60 Hz

                AC or DC mode, i.e. is power cable plugged in or not?

                AC, Yes

                How to repro

                Please provide steps to replicate the issue.  These steps are very crucial to finding the root cause and fix.
                A screenshot to illustrate the issue is a huge plus. A video of the failure is even better! Attach to the post or provide the YouTube link.

                1. Enable Stock XMP on Z370-F Strix with G Skill Trident Z RGB 3200 MHz (even single 8GB stick is fine)
                2. Boot PC, Play a video on Youtube.
                3. Change Volume Couple of times, issue appears
                4. Refresh Chrome tab, video and audio both stops
                5. Feel confused why XMP affects Audio

                 

                 

                 

                If you need anything more, ask away

                 

                Regards,

                Mohit M.

                • 5. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
                  Intel Corporation
                  This message was posted on behalf of Intel Corporation

                  Hi Thank you very much for providing those files. As soon as I get any updates I will post all the details on this thread.
                   
                  Any questions, please let me know.
                   
                  Regards,
                  Alberto R
                   

                  • 6. Re: [i7-8700K] XMP messes with Intel Display Audio?
                    Intel Corporation
                    This message was posted on behalf of Intel Corporation

                    : I just received an update on this matter and actually at this point the problem does not seem to be related to the graphics driver.

                     

                    In this case, we suggest to contact ASUS for further diagnostics since enabling XMP still drives the CPU MCH beyond recommended specifications:

                    https://www.asus.com/us/support/

                     

                    Any questions, please let me know.

                     

                    Regards,
                    Alberto R