13 Replies Latest reply on Oct 2, 2017 12:51 AM by Intel Corporation

    2600CP motherboard fan issues

    12jdlovins

      Hey there,

       

      I cant quite seem to figure out why my fans seem to hate me. The PCI domain fan constantly speeds at 3,500 RPM regardless of what i change and I believe it should be spinning at around 1000-1400 compared to what other people have reported but mine refuses to go down to that level. I have quite mode enabled so the CPU domain fans are spinning very slowly which is correct.

       

      The event log shows no obviously errors and all the sensors are green, only a few are not available. The bios, me, bmc, sdr are all updated with the latest versions as well.

       

       

      Is someone elses info where it shows 1218 RPM which i would love to have.

      [code]

      001a | Full | Fan | 30 | System Fan 1 | OK | 1218.00 RPM

      001b | Full | Fan | 31 | System Fan 2 | Init | 0.00 RPM

      [/code]

       

      Mine however is like this...

       

      [code]

      ➜ ~ ipmitool sensor

      Pwr Unit Status | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      IPMI Watchdog | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      Physical Scrty | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      FP NMI Diag Int | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      SMI Timeout | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      System Event Log | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      System Event | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      Button | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      VR Watchdog | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      SSB Therm Trip | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      BMC FW Health | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      System Airflow | 70.000 | CFM | ok | na | na | na | na | na | na

      BB EDGE Temp | 25.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 110.000 | 115.000 | na

      Front Panel Temp | 24.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 50.000 | 55.000 | na

      SSB Temp | 43.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 98.000 | 103.000 | na

      BB BMC Temp | 36.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 110.000 | 115.000 | na

      BB P2 VR Temp | 34.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 110.000 | 115.000 | na

      BB MEM VR Temp | 33.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 110.000 | 115.000 | na

      HSBP 1 Temp | 25.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 110.000 | 115.000 | na

      LAN NIC Temp | 48.000 | degrees C | ok | na | 0.000 | 5.000 | 115.000 | 120.000 | na

      System Fan 1 | 3500.000 | RPM | ok | na | 392.000 | 462.000 | na | na | na

      System Fan 2 | na | RPM | na | na | 400.000 | 460.000 | na | na | na

      HSC1 Status | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 Status | 0x0 | discrete | 0x8000| na | na | na | na | na | na

      P2 Status | 0x0 | discrete | 0x8000| na | na | na | na | na | na

      P1 Therm Margin | -59.000 | degrees C | ok | na | na | na | na | na | na

      P2 Therm Margin | -60.000 | degrees C | ok | na | na | na | na | na | na

      P1 Therm Ctrl % | 0.000 | percent | ok | na | na | na | 30.000 | 50.000 | na

      P2 Therm Ctrl % | 0.000 | percent | ok | na | na | na | 30.000 | 50.000 | na

      P1 ERR2 | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P2 ERR2 | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      CATERR | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 MSID Mismatch | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      CPU Missing | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 DTS Therm Mgn | -59.000 | degrees C | ok | na | na | na | na | na | na

      P2 DTS Therm Mgn | -60.000 | degrees C | ok | na | na | na | na | na | na

      P2 MSID Mismatch | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P2 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 MEM01 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P1 MEM23 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P2 MEM01 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      P2 MEM23 VRD Hot | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      DIMM Thrm Mrgn 1 | -33.000 | degrees C | ok | na | na | na | 5.000 | 10.000 | na

      DIMM Thrm Mrgn 2 | -41.000 | degrees C | ok | na | na | na | 5.000 | 10.000 | na

      DIMM Thrm Mrgn 3 | -43.000 | degrees C | ok | na | na | na | 5.000 | 10.000 | na

      DIMM Thrm Mrgn 4 | -42.000 | degrees C | ok | na | na | na | 5.000 | 10.000 | na

      Mem P1 Thrm Trip | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      Mem P2 Thrm Trip | 0x0 | discrete | 0x0000| na | na | na | na | na | na

      Agg Thrm Mgn 1 | -30.000 | degrees C | ok | na | na | na | 0.000 | 0.000 | na

      Agg Thrm Mgn 2 | -26.000 | degrees C | ok | na | na | na | 0.000 | 0.000 | na

      BB +12.0V | 11.883 | Volts | ok | na | 10.635 | 10.947 | 13.027 | 13.391 | na

      BB +5.0V | 5.046 | Volts | ok | na | 4.460 | 4.590 | 5.415 | 5.566 | na

      BB +3.3V | 3.354 | Volts | ok | na | 2.953 | 3.039 | 3.554 | 3.654 | na

      BB +5.0V STBY | 4.937 | Volts | ok | na | 4.460 | 4.590 | 5.415 | 5.566 | na

      BB +3.3V AUX | 3.296 | Volts | ok | na | 2.953 | 3.039 | 3.554 | 3.654 | na

      BB +1.05V P1Vccp | 1.146 | Volts | ok | na | 0.546 | 0.564 | 1.464 | 1.506 | na

      BB +1.05V P2Vccp | 0.804 | Volts | ok | na | 0.546 | 0.564 | 1.464 | 1.506 | na

      BB +1.5 P1DDR AB | na | | na | na | 1.339 | 1.387 | 1.611 | 1.659 | na

      BB +1.5 P1DDR CD | na | | na | na | 1.339 | 1.387 | 1.611 | 1.659 | na

      BB +1.5 P2DDR AB | na | | na | na | 1.339 | 1.387 | 1.611 | 1.659 | na

      BB +1.5 P2DDR CD | na | | na | na | 1.339 | 1.387 | 1.611 | 1.659 | na

      BB +1.8V AUX | 1.785 | Volts | ok | na | 1.644 | 1.702 | 1.902 | 1.960 | na

      BB +1.1V STBY | 1.071 | Volts | ok | na | 0.938 | 0.964 | 1.240 | 1.276 | na

      BB VBAT | 3.158 | Volts | ok | na | 2.211 | 2.544 | na | na | na

      BB +1.35 P1LV AB | 1.336 | Volts | ok | na | 1.201 | 1.244 | 1.445 | 1.488 | na

      BB +1.35 P1LV CD | 1.348 | Volts | ok | na | 1.201 | 1.244 | 1.445 | 1.488 | na

      BB +1.35 P2LV AB | 1.354 | Volts | ok | na | 1.201 | 1.244 | 1.445 | 1.488 | na

      BB +1.35 P2LV CD | 1.348 | Volts | ok | na | 1.201 | 1.244 | 1.445 | 1.488 | na

      HDD 0 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 1 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 2 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 3 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 4 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 5 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 6 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      HDD 7 Status | 0x0 | discrete | 0x0100| na | na | na | na | na | na

      NM Capabilities | 0x7f | discrete | 0x0300| na | na | na | na | na | na

      P1 MTT | 0.000 | percent | ok | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000

      P2 MTT | 0.000 | percent | ok | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000 | 0.000

      [/code]

        • 1. Re: 2600CP motherboard fan issues
          12jdlovins

          ah the formatting got really messed up so here it is in picture form

           

          Imgur: The most awesome images on the Internet

           

          The power stats isnt working becasue i learned today i need to plug in the PMBus cable but i will have to do that later, would that perhaps have something to do with the fans spinning loud?

           

          Also something to note is i feel like the CFM number is off, 70 CFM with that fan running at 3,500 RPM seems quite low.

          • 2. Re: 2600CP motherboard fan issues
            Intel Corporation
            This message was posted on behalf of Intel Corporation

            Hello 12jdlovins,

            Thank you for contacting Intel® Technical Support.

            I understand that the system fan 1 is running high and will not slow down. You also already updated the firmware on the system board.
            In an effort to better assist you:
            Can you please provide the system configuration?
            Is the issue started recently or since you configured this server?
            Is the chassis an Intel chassis or third party?
            What is the firmware version you ran?
            Please let me know your results.

            Regards,

            Jeremiah A.
            Intel® Technical Support
             

            • 3. Re: 2600CP motherboard fan issues
              12jdlovins

              What exactly are you looking for in terms of system configuration?

               

              It has...

              S2600CP motherboard

              p4000m server chasis

              2 x e5-2670 xeons

              128gb of Nanya ram

              H310 HBA

              H200 HBA

              Intel 4 port gigabit nic

               

              The issue has been since I got the server which has been a few months but i sort of gave up for a little bit on it. I decided to try at it again but ran out of ideas honestly so i figured i would post here.

               

               

              Firmware information is;

              BMC FW Build Time :Mar 23 2017 20:14:24
              BIOS ID :SE5C600.86B.02.06.0006.032420170950
              BMC FW Rev :01.28.10603
              Boot FW Rev :01.17
              SDR Package Version :SDR Package 1.11
              Mgmt Engine (ME) FW Rev :02.01.07.328

               

               

              Please let me know if you need any other information

               

              Josh

              • 4. Re: 2600CP motherboard fan issues
                Intel Corporation
                This message was posted on behalf of Intel Corporation

                Hello Josh,

                I hope you are doing well today.

                Thank you for your quick response and information.

                Based on your information, I will appreciate if you can fallow the physical checks listed below:
                 

                • Make sure the chassis intrusion switch is connected properly (if your system has one) and the top cover is firmly seated.
                • Ensure the system memory is fully validated for the Intel® Server Board. For this validation, refer to the tested memory list of your board model.
                • If only a single power supply is installed in a dual power supply system, check that the power supply is installed in the first power supply bay.
                • Check the fan cables and headers on the Intel® Server Board against the System Integration and Service Guide for current systems or the Quick Start Guide for older systems; refer to Quick Reference Guide of all Resource Types for Intel® Server Products. Fan cables can potentially be plugged into the wrong header, causing the fans to run faster than they should. If you're a more advanced user, you can find complete fan header and pin-out information in the Technical Product Specification for your system. As for the CPU heat-sink/fan, ensure it complies with the board-processor-chassis configuration; refer to the corresponding Configuration Guide for more information.
                Please let me know your results.

                Best Regards,

                Jeremiah A.

                Intel(R) Technical Support.






                • 5. Re: 2600CP motherboard fan issues
                  12jdlovins

                  1) Intrusion switch is definitely working properly and not triggered. If i take off the cover the fans get way way louder.

                  2) Memory should be good, it was purchased from natex as a combo as far as i know. I will have to double check that thoug

                  3) I have redundant 750w plat power supplies and both are inserted and powered up

                  4) They are plugged into the correct header and in the correct place

                   

                  One thing i AM missing is the air shroud for the server. Ive tried scouring online for one but it seems like they are pretty much a unicorn at this point. I'm not sure if this would have a huge affect or not.

                   

                  Thanks,

                  Josh

                  • 6. Re: 2600CP motherboard fan issues
                    12jdlovins

                    An update to this, looking around it appears my "Exit air temperature sensor" is missing from the readings. It is a virtual one derived from physical ones so I wonder why it isnt showing up properly?

                     

                    Hope this might give someone an idea!

                    • 7. Re: 2600CP motherboard fan issues
                      Intel Corporation
                      This message was posted on behalf of Intel Corporation

                      Hi Josh,

                      Thank you for quick response.

                      I will appreciate if you can please provide the chassis model and specs that you are using with this server board.

                      Regards,

                      Jeremiah A.

                      Intel(R) Technical Support
                       

                      • 8. Re: 2600CP motherboard fan issues
                        Intel Corporation
                        This message was posted on behalf of Intel Corporation

                        Hi Josh,

                        Thank you for quick response.

                        I will appreciate if you can please provide the chassis model and specs that you are using with this server board.

                        Regards,

                        Jeremiah A.

                        Intel(R) Technical Support

                        • 9. Re: 2600CP motherboard fan issues
                          12jdlovins

                          Sorry for the late reply,

                           

                          I listed them above:

                          S2600CP motherboard

                          p4000m server chasis

                          2 x e5-2670 xeons

                          128gb of Nanya ram

                          H310 HBA

                          H200 HBA

                          10gb mellanox SFP+ card

                           

                          It looks like this, https://images10.newegg.com/NeweggImage/ProductImageCompressAll300/AE7U_1_201707031304373814.jpg

                           

                          Reflashing the SDR file it has now decided it cant detect the front panel anymore. I really don't know whats up with it anymore.

                          • 10. Re: 2600CP motherboard fan issues
                            Intel Corporation
                            This message was posted on behalf of Intel Corporation

                            Hi Josh,

                            Thank you for your information.

                            The log what you sent originally shows that there is only one fan (the one with the issue) running. From the system configuration you sent, the chassis information is incomplete. Is it possible to provide the full information of the chassis code? This because some of these chassis require 3 or more fans depending on the model.  Also, I will appreciate if you can run the System Information Retrieval Utility (SysInfo) in order to check the full logs from this system. This tool can be downloaded from here.
                            Regards,
                             
                            Jeremiah A.
                            Intel® Technical Support
                             

                            • 11. Re: 2600CP motherboard fan issues
                              Intel Corporation
                              This message was posted on behalf of Intel Corporation

                              Additionally, the issue can be also because of the fan two not properly connected. Please see the below link that indicates where the fans should be connected. The table listed to the bottom left of the link indicates the fan configuration:

                              https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/motherboards/server/sb/g29357003_s2600cp_qsug_back.pdf

                              Regards,

                              • 12. Re: 2600CP motherboard fan issues
                                Intel Corporation
                                This message was posted on behalf of Intel Corporation

                                Hi Josh,

                                I hope you are doing well today.

                                I following with to see if the information provided help to solve the issue with the fan. Please let me know your results and if there is anything I can help you with. More than glad to assist.

                                Regards,
                                 

                                • 13. Re: 2600CP motherboard fan issues
                                  Intel Corporation
                                  This message was posted on behalf of Intel Corporation

                                  Hi Josh,

                                  I hope you are doing well today.

                                  I following with to see if the information provided help to solve the issue with the fan. Please let me know your results and if there is anything I can help you with. More than glad to assist.

                                  Regards,

                                  Jeremiah A.

                                  Intel(R) Technical Support