8 Replies Latest reply on May 31, 2017 3:13 PM by Intel Corporation

    Failure to start with S3520 question

    Willmarth

      I have a newly built Z97-WS ASUS Motherboard with a 600P boot volume.  I am running Windows 10 64 bit with 32GB of Corsair RAM with a 12TB storage RAID10 array using Intel RST.  I am trying to install an S3520 as workspace and the machine which runs perfectly otherwise will not even allow me to get into the BIOS.  The fans spin up but no HDMI signal is sent to the monitor.  The motherboard LED lights up with "55" which is defined as "Memory not installed."   The machine stops and tries to start again with the same result.  I have tried installing the S3520 in all 3 of my available PCIe slots with the same results.  Any ideas as to what is going on?

        • 1. Re: Failure to start with S3520 question
          Intel Corporation
          This message was posted on behalf of Intel Corporation

          Hello Willmarth,

          First of all, we would like to confirm with you that the drive you have is the Intel® SSD DC P3520 Series instead of the Intel® SSD DC S3520 Series.

          Secondly, since you mentioned that you have tested all the PCIe slots, could you please also check the lights status of the SSD and let us know?

          How do you have setup the RAID 10?
          Do you have a RAID controller card installed or do you use your computer's RAID controller?

          We will be waiting for your response.

          Regards,
          Nestor C

          • 2. Re: Failure to start with S3520 question
            Intel Corporation
            This message was posted on behalf of Intel Corporation

            Hi Willmarth,

            We'd like to know if you read our previous post and if you need further assistance. We'll be waiting for your response.

            Regards,
            Nestor C

            • 3. Re: Failure to start with S3520 question
              Willmarth

              Dear Nestor C.

               

              I sent this reply via email last week but neglected to post it here ==>  Thanks for your timely response.  The card is indeed the PCIe model: Intel® SSD DC P3520 (I misspoke in my question.)  The Raid 10 array is using Intel’s RST and works great as does the M.2 600P 512GB boot volume.  The computer black screens and fails to post when the P3520 is tried as a secondary or as the sole drive in the system with the M.2 and HDDs removed.  The green lights on the 3520 come on and I get the mentioned “55” no memory installed message on the Asus Z97-WS motherboard.  And the board cycles and tries to post over and over. I checked the web and found some people complaining that there is an SPD conflict with memory on some boards and it may be a compatibility issue.  I was under the impression that all of the Z97 boards could handle the PCIe NVME cards.  Thanks for your kind consideration.

               

              Regards,

               

              Willmarth

              • 4. Re: Failure to start with S3520 question
                Intel Corporation
                This message was posted on behalf of Intel Corporation

                Hello Willmarth,

                Thanks for replying back and for letting us about your research on this. 
                By any chance did you contact Asus* about this compatibility situation?
                Do you know if, maybe a BIOS update will fix the situation?

                In case you need further assistance from us, please let us know.

                Regards,
                Nestor C
                 

                • 5. Re: Failure to start with S3520 question
                  Willmarth

                  Dear Nestor C.

                   

                  I contacted ASUS through online chat and the representative said he would have a tech contact me.  The tech asked via email the same basic questions and I assured him that I had tried the different PCIe slots and had the BIOS configured properly and was using the most current.  I asked him if he could provide me with a BIOS patch to work around the SPD memory conflict during POST.  I have yet to hear back from him.  Incidentally I know the P3520 is working properly as I installed it in another Workstation with a DZ87KLT-75K (the last of the great Intel reference boards) and it works like a champ.  I don't know if I'll have any luck in asking them for a BIOS patch but it's worth a try.  I'll keep you posted.  Meanwhile, do you have any other ideas?

                   

                  Sincerely,

                   

                  Willmarth

                  • 6. Re: Failure to start with S3520 question
                    Intel Corporation
                    This message was posted on behalf of Intel Corporation

                    Hi Willmarth,

                    Thanks for the update.
                    We really hope Asus* can provide you with a resolution for this (BIOS update) or at least with a reasonable explanation of this situation.

                    We are glad to know that your SSD does work fine in a different system and besides that, we believe as of now, the situation is on Asus* hands as we totally discard the SSD as faulty.

                    Let us know what they say at the end, this may help some other users.

                    Regards,
                    Nestor C

                    • 7. Re: Failure to start with S3520 question
                      Willmarth

                      Dear Nestor C,

                       

                      I struck out with ASUS.  And that is too bad.  And it turns out that the DZ87KLT-75K board that I have as an alternative does not support Windows 10.  Live and learn I reckon.

                       

                      Cheers,

                       

                      Willmarth

                      • 8. Re: Failure to start with S3520 question
                        Intel Corporation
                        This message was posted on behalf of Intel Corporation

                        Hello Willmarth,

                        Thanks for replying back.

                        As part of this situation with your Asus* motherboard, this may be also a compatibility between the consumer board + the data center drive (Intel® SSD DC S3500), a reason why it is just working fine with the other board you have, the Intel® Desktop Board DZ87KLT-75K.

                        Probably a timing situation with the Asus* board is causing this situation.

                        Regards,
                        Nestor C