3 Replies Latest reply on Jul 20, 2016 6:51 AM by Intel Corporation

    HD 530 - Cannot install drivers

    in2456

      Category

      Questions

      Answers (N/A if not applicable)

      Description

      Provide a detailed description of the issue

      1) The latest drivers will not install. It gets stuck on the installing Intel Display Audio portion no matter how long I wait, no matter which driver I use. Even installing manually from device manager does not work.

      2) I deleted all intel drivers using display driver uninstaller. I then allowed the system to install the intel drivers on its own, which seems to be the only way to install any intel drivers.

      3) If I use the drivers installed this way by the system then I get many issues. I receive no signal through the displayport, forcing me to use hdmi. The drivers prevent my computer from shutting down and I end up with BSOD. Occasionally when I leave the computer, the monitor loses signal and I am unable to retrieve the display signal until after I restart the computer. I get constant screen flickering with XMP on, to the point of the computer becoming unusable. All of these problems are avoided if I use the basic microsoft drivers, but then I'm limited in what I can do.

      Please place an X to the right of the option showing how often you see this issue using specific steps. (Ex: 'Every few times a game is started it flickers.' <- This would be "Often")

      Always (100%): X

      Often (51-99%):

      Sporadic (20-50%):

      Very Sporadic (<20%):

      Hardware (HW)

      Brand and Model of the system.

      Intel HD 530, i7 6700k

      Hybrid or switchable graphics system?
      ie Does it have AMD or NV graphics too?

      Only iGPU

      Make and model of any Displays that are used to see the issue (see note2 below).
      LFP
      = Local Flat Panel (Laptop panel)
      EFP = External Flat Panel (Monitor you plug in)

      ASUS PG279Q

      How much memory [RAM] in the system (see note2 below).

      16GB

      Provide any other hardware needed to replicate the issue.
      ie: Cables&brand, cable type [vga, hdmi, DP, etc], dock, dongles/adapters, etc

      hdmi. No signal whatsoever through displayport.

      Hardware Stepping (see note1 below).

      N/A currently using basic microsoft driver

      Software (SW)

      Operating System version (see note2 below).

      Windows 10 64bit

      VBIOS (video BIOS) version. This can be found in “information page” of CUI (right click on Desktop and select “Graphics Properties”.

      N/A

      Graphics Driver version; for both integrated Intel and 3rd party vendors (see note2 below).

      N/A

      SW or Apps version used to replicate the issue.

       

      Configurations

      Single display, clone, or extended (see note2 below).

      Single

      Display resolution & refresh rate setting of each display (see note2 below).

      1440p, 60hz

      AC or DC mode, i.e. is power cable plugged in or not?

      power cable plugged in

      How to repro

      Please provide steps to replicate the issue.  These steps are very crucial to finding the root cause and fix.
      A screenshot to illustrate the issue is a huge plus. A video of the failure is even better! Attach to the post or provide the YouTube link.

      1. Download intel drivers
      2. Extract
      3. Open installer
      4. Stuck on Intel Display Audio installation

      ...