5 Replies Latest reply on May 31, 2016 7:13 AM by Intel Corporation

    NUC6I3SYH freezes with two monitors plugged in

    jamespetts

      I have an Intel Skylake i5 NUC (NUC6I3SYH) on which I have Ubuntu 16.04 LTS (64-bit) installed. I use it in multiple places: mainly at work, but also when I visit my parents. The NUC is fairly new, and this is the first time that I have taken it to visit my parents. At this location, I use two monitors, both of which have a DVI connexion. I plug one monitor in to the HDMI port using a DVI cable and an HDMI to DVI adapter, and another into the DisplayPort using a DVI cable and DisplayPort to DVI adapter.

       

      When I first set this up on Friday evening, it worked well, and ran without problems for about 4 hours. During that time, I downloaded some automatic updates to Ubuntu (I had also downloaded updates earlier that afternoon before visiting my parents). I set up AutoFS and mounted some folders connected to another computer on my parents' wired network, and restarted the computer to make sure that AutoFS was working properly on reboot, but the system hard froze seconds after logging in. Not even ALT+SYSREQ R, S, E, I, U, B had any effect. The Numlock light was stuck. Only using the power off button would enable it to be reset. On every restart attempt, the same occurred: the system would hard freeze a few seconds after reaching the login screen, whether I logged in or left it at the login screen. I tried reverting a change made to the NFS configuration file during the AutoFS process, but this made no difference.

       

      I eventually found that this problem only occurred when both monitors were plugged in. With only one monitor plugged in (it did not matter which one), the problem did not recur. If I booted the system with one monitor connected and then plugged in the other one later, it would work fine until the second monitor was connected, and then hard freeze seconds after the connexion.

       

      This problem does not occur in the BIOS, nor does it occur on the pre-login screen in which I have to enter the password to decrypt my encrypted SSD: with two monitors plugged in, it will remain responsive for an extended period, only to hard freeze seconds after reaching the login screen. On booting into Ubuntu 16.04 from a USB drive with a newly created USB image, this problem does not occur.

       

      I have updated my BIOS from the 0042 version that I had previously been using since I first had the NUC (I updated the BIOS to 0042 before installing Ubuntu to avoid the problems caused by earlier versions of the BIOS for these computers) to the latest 0044 version (which should make my SSD run faster) using the BIOS recovery method of updating recommended for this particular update, but it has made no difference.

       

      Any assistance would be much appreciated.