12 Replies Latest reply: Jul 10, 2012 7:49 AM by dislikeyou RSS

    Need help with DZ77GA-70K Boot problem

    narf

      Hi here,

           I'm having problems booting my Corsair Force 3 SSD.

      I have BIOS version 0039

      Corsair Force 3 SSD is connected to SATA 3 Marvell onboard port

      I run Linux (yes I know it's not officially supported)

      I have GPT partitions in the disk

      I have tried syslinux (currently using GRUB 2) bootloaders

      Selected Corsair Force 3 SSD as first boot device, however BIOS comes up with an error "please insert system disk"

      If I go into the boot menu and manually select the device to boot, it boot up fine, however it will not automatically boot otherwise

      I have tried installing Windows 7 & that boots fine, so it seems to be a problem with non-Windows bootloaders.


      any help much appreciated.

        • 1. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
          phil_l

          Hi

           

          You will need to connect the SSD to the Intel SATA ports, use port 0, the Blue one, this will give you the best performance and should work under Linux.

           

          The problem you are having at the moment is the Linux loaders have no drivers for the Marvel chipset, I'm not sure how you would resolve this.

           

          Regards

           

          Phil

          • 2. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
            narf

            Hi Phil,

                 Thanks for your reply, I've now tried all of the internal ports, no luck. I suspect the BIOS doesn't by default recognise the GPT boot partition. As there is no way to flag a GPT disk bootable I suspect it's a bug in the BIOS. Does anyone know how to submit a bug / feature request to Intel engineering?

             

            -jamie

            • 3. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
              Robert Teconchuk

              The only way I can boot into bios on the DZ77GA-70K (F2) is if Windows 7 blue screens.  The F10 key does work.  Anybody else have this problem?

              • 4. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                Flying_Kiwi

                narf wrote:

                 

                I suspect the BIOS doesn't by default recognise the GPT boot partition.

                Have you selected UEFI in the BIOS settings? Not sure if Linux needs this but Windows does for GPT support so try that and see if it makes any difference (although judging by the thread started by playst, there are problems with the UEFI implementation on this board).

                • 5. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                  dislikeyou

                  Hi. I also get an error when trying to boot UEFI installed Windows. Also Ubuntu live from USB stick did not  want to boot using UEFI mode. Seems a future bios fix will solve this.

                  • 6. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                    narf

                    Unfortunately UEFI doesn't saeem to work correctly.. it looks half implemented. Using EFI boot manager I'm able to create a boot profile but can't save it. As DislikeYou mentions.. I hope it's fixed in a future BIOS update.

                    • 7. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                      liwangli

                      I have the same problem like you.  I use dh77eb. For bios version 0053, i can create uefi boot entry and save it, but for 0062 and 0071, i can't save it. It seems like the intel desktop 7 serious all have the uefi boot problem. I hope a newer bios will fix this.

                      • 8. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                        Flying_Kiwi

                        Rather than simply hoping these issues will be addressed in a BIOS update, I suggest that you (and any others experiencing buggy UEFI implementation) report the specifics officially by logging a case with Intel Tech Support and creating a case. The more people who do this, the higher priority it'll be dealt with. I suspect without fully working UEFI, your GPT partitioned HDDs will be unusable. Let us know how that goes.

                        • 9. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                          playst

                          Not surprising the UEFI issue and PCIe issue is spreading like wild fire. Imagine you buy a PC and it cannot boot up from the harddisk ! This 2 issue should be Cat 1 priority and they should release some sort of beta bios as a stop gap fix quickly while waiting for verification, authoristaion and signing off of the bios as it takes a long time. But what is the use of verification, authoristaion etc and doing QC on the bios when the bios is broken when release ??? I wonder who approve, test and release all the broken bios ! 

                          • 10. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                            Tolga

                            I have similar issues. My first issue was, that my mainboard did not boot without a graphics card! Eventhough my i5-3570K has an Intel GPU, the mainboard just stopped at "41". After installing my HD5870, everything worked fine. Second issue: UEFI is buggy. I'm able to install Windows 7 (with GPT-Partitioned HDD), im even able to boot up Windows 7. But the device manager shows an Unknown Device (Z77 Chipset) and the Windows Benchmark fails to complete - which leads to an Aero-less desktop. Ubuntu can't even load the efivars module; which leads to various errors during installation. Deactivation of UEFI Boot solves all errors.

                            But I did not spend 220 Euros to deactivate UEFI! I bought this mainboard to take advantage of the latest technologies.

                            • 11. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                              narf

                              FYI seems to be a new BIOS Version 0045 with a number of UEFI fixes. I haven't been able to test yet but if someone has had a go please share you're results

                              • 12. Re: Need help with DZ77GA-70K Boot problem
                                dislikeyou

                                Yes, UEFI boot issue is fixed.