8 Replies Latest reply: Oct 20, 2013 10:58 PM by oriosto RSS

Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop

AggieBearKat Community Member
Currently Being Moderated

We've been working on a system that first was going to be built with the DX79SI.  However, we have run into nothing but problems with it.  The system will display a Post Code 67 error, power down, power on, and repeat ad nauseum.  The error occurs if there is more than 1 stick of memory in any slot other than Slot 3 (Channel A, DIMM 1).  After days of consulting with Intel, we replaced the board with the vendor, but the problem remained.  Intel then wanted to RMA the processor, which was done.  However, the problem remained exactly as before.

 

 

So, we returned the DX79SI for a 79TO, and it does the exact same thing.  The BIOS on all boards was flashed to the current version with no effect on the problem.

 

 

We tried all the other Intel tech support solutions from taking the board out of the case, not connecting any devices or headers, using different memory and PSU, different video cards (PCIe and PCI) to the aforementioned RMAs.

 

 

Here are the relevant specs on the system.

 

Antec EA750

Intel Core i7-3960X

Kingston KHX1600C9D3P1K2/8G

Western Digital Caviar Black WD2002FAEX (Not plugged in)

PNY VCQ4000-PB Quadro 4000 Graphic Card

Intel DX79TO

BIOS: Version 0453


 

Various other tech sites have posts about people having this exact same problem.  Sometimes it has been fixed, but none of those solutions helped us, and usually their problem was somewhat different such as a different Post Code.  If anyone has other ideas, it would be appreciated.

  • 1. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    Robertochico Community Member
    Currently Being Moderated

    Yeah, I had the same problem but with a G-skill 32GB kit for the memory. I had to increase vccsa and vccio to be able to boot with more and more sticks plugged in the board. After running with 24Gb in memtest for 40hours without a single error I though I was ready to put everything in the case (I had to remove the board and everything else from the case because it was easier to plug and remove sticks when it didn't work).

     

    So I put everything in the case (only 24GB on the 32GB I bought...) and it failed to boot (the same loop boot on code 67). So I removed one stick and finally it worked (with 20GB of memory). I'm very disapointed by this board, almost 3 weeks of tests, trials and error and yet I'm not 100% confident that it'll work without any problems the next time I power it...

     

    So it's the last time I buy an Intel motherboard, it's cheap but very unstable and the support from Intel is very bad on the forum.

     

    Good luck with your problem, it's crazy that with all the trials you did it still doesn't work. You basically changed everything, from the graphic card to the psu, the memory and the board, it's unbelievable.

  • 2. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    Robertochico Community Member
    Currently Being Moderated

    By searching more on forums I found a guy who has the same problem and in fact it would be a "b7" code and not "67". I did the mistake too because it looked like a "67"...

     

    And he solved his problem by firmly plugging the sticks in the slots, the DIMM slots seems to be tight or the connectors a bit picky. So by removing it and plugging it again it could work.

    Or it could be a timings' problem (found on the g-skill forum by a G-skill technician), maybe you should loosen your timings a bit.

     

    Good luck'

  • 3. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    rutger Community Member
    Currently Being Moderated

    I'm having the same problem. Every time I start my pc with more than 16 GB of ram it fails booting at b/6 7. After the auto restart if I have 24 GB in it will ask if you want to go into the bios, 32 GB just keeping on restarting. In the beginning it helped to push on the dims to let it boot with 32 GB but that is not working anymore. I have burned tested my memory and it is all fine. I upped the memory voltage to 1.65v as the default settings is on 1.5v and the PC stopped its random crashing while operational.

    This is either a voltage problem at the Memory controller and on my board Dimm’s that do not seed properly/ slipping out.

    Never had problems with Intel hardware in the last 18 years so this is new to me.

    Luckily Intel is backing this board and I know it will be fixed.

  • 4. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    OC-Nub Community Member
    Currently Being Moderated

    Hello, I have been playing around with the TO board for a couple weeks now. I was looking for a support thread on this board when I came across this one, so I decided to try using 8 DIMM's to see if I had the same issue. This did pretty much the same thing, hanging at b7 post code. What worked for me is installing the first 4 DIMM's (in the blue slots), boot up and go into bios, load Optimized Defaults (F9), save and exit, power off and install the other 4 DIMM's. That allowed me to boot, and setup the bios. I dont have matching kits so Im not sure if there is an XMP profile option when using 8 matching DIMM's, but setting voltages and some sub-timings manually was a must. If it is unstable, try increasing System Agent Voltage to ~1.2v, raising TRFC ~107 and command rate 2T.

     

    Overall I am pretty happy with the board, it clocks on par with more expensive boards up to a point.

     

    They should have used a HS on the VReg lke they did with the SI board, temps get pretty warm under load. I installed some zalman ram sinks I had from an old VGA card, that helped drop temps by around 20c.

     

    Hope this works for someone.

     

    dx79to 32gb.PNG

    dx79.PNG

  • 5. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    Rodrigo Mello Community Member
    Currently Being Moderated

    I am having the same problem with my DX79TO. I have 64 GB in it and it worked for few weeks. After a while it started booting and it did not stop anymore. The company I bought it from told me would contact Intel support. But no news up to now. I hope I do not regret because I bought something from Intel.

  • 6. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    Julio Azcona Community Member
    Currently Being Moderated

    Hi all, I tell them that I had this problem too precupado, so much so that I was to just send the desktop for review by the warranty service. Luckily I could see, and thanks to Intel Desktop Utilities software, the sensor +5.0 v power was throwing a value below the expected normal. For that situation when installing the 4 4g dim and tried each boot failure occurred. In the port 80h always appeared the same codes, sometimes code 43, other B7 and the system automatically restarted many times until finally began. With Intel Desktop Utilities I realized that if I took off three dim memory power output +5.0 v improved a bit and that is why the system booted easier with a single dim. But the solution was to change the power supply with a new one, to provide the +5.0 v correctly. With this, in my case anymore, and so far, I'm back to having no faults. Eh contacted online support and neither could assess the problem could be being caused by a failure in the power supply. The document solutions with system startup the intel site if listed among the possible causes, and just at that line +5.0 v.

     

     

    I hope this helps you solve problems.

     

     

    Greetings.

  • 7. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    t1lavih@yahoo.com Community Member
    Currently Being Moderated

    Hi all

    My problem is similar to AggieBearKat

    i have the same problem Error E6 on Intel MB DX79SI Got RMA on board same error code I am buiding two

    PC So I used new part as test new CPU new graphic cards new memory same error code .Tecnician ask why i use so many drives.because I wanted if mb designed accept 5 drives I put 5 HDD.

     

    Uniit Spec I am Building and have 2 days test memory swap parts no resault

    Antec 1200 Watt PSU

    Intel MB DX79SI

    Intel i7-3930K

    Memory - G.Skill 4x8 = 32 GB

    F3-12800CL10Q-32GBZL

    DDR3-1600PCS-12800 8GBx4

    XMP CL10-10-30 1.5 v

    BIOS Performance Profile 1 XMP-1600

    Intel SSDSC2MH250A2 K5 250 GB SSD

    HITACHI 2TB HD- Hitachi  HUA723020ALA641     ( 0F12455 ) Quantity 3

    Graphic Card Radeon HD 7990

    Also try Apatec RAID Controller it give you E6 error

    Adaptect 6405 Series

    Model # 2271100-R

     

     

    We've been working on a system that first was going to be built with the DX79SI.  However, we have run into nothing but problems with it.  The system will display a Post Code E6 error, power down, power on, and repeat ad nauseum.  The error with 1 ,2.3,4 stick of memory in any slot other   A0 B0 C0 D0 After one  consulting with Intel, we replaced the board with the vendor, but the problem remained.  Intel then wanted to RMA the processor, which was done.  However, the problem remained exactly as before..Swapped CPU-Memory-GPU-MB updated bios still problem

    the same. BIOS Performance Profile 1 XMP-1600 for tomorrow.

     

      .

     

    Various other tech sites have posts about people having this exact same problem.  Sometimes it has been fixed, but none of those solutions helped us, and usually their problem was somewhat different such as a different Post Code.  If anyone has other ideas, it would be appreciated.

     

     

  • 8. Re: Intel DX79SI/TO Error 67 Boot Loop
    oriosto Community Member
    Currently Being Moderated

    Hi all... I'm a Brazilian, and i tell to justify my bad spelling.

     

    I did have the some problem that first post and you all have.

     

    My MB only have 2 weeks of use all was fine i use 4 DIMM of memory quad channel full on... i decide not use it anymore so i disassemble it all, i was going to sell everything, one day before i sell it, i need use the board to test a VGA... when I tried to use all 4 DIMM, one position of the blue one did not work. see the picture the one with a red line.

     

    DX79to.jpg

     

    The black one's don't  work ether???

     

    so i try everything that every one knows or read on the net about memory... Not did work for me...

     

     

    So i toke it apart again and took a look at the S2011 socket, and discover that one pin seemed a bit off place.

     

    this one on the red line...

    S2011.jpg

     

    I try to fix it was only 0,5mm off but off is off, i use a small screwdriver to tip it to the right place...

     

    And yes it did work just fine, all 4 DIM full on quad channel. 

     

    So i put it back to sell because i'm full of PC, don't want to have one for a minimum of 2 years.

     

    One thing i don't understand WAY THE PC STARTS IF A PIN OF THE CPU SOCKET IS OUT OF PLACE???...

     

    And way use this type of socket intel??? it is so fragile...

     

    I hope this help some one... forgive my spelling errors ...

More Like This

  • Retrieving data ...

Legend

  • Correct Answers - 4 points
  • Helpful Answers - 2 points