1 Reply Latest reply: Jun 24, 2011 7:22 PM by kalensk RSS

Windows 7 Install w/ ICH9R Intel Matrix Storage

kalensk Community Member
Currently Being Moderated

Issue:

After completing the Windows 7  install, the screen goes black with a white blinking cursor. After rebooting the screen freezes at the ‘Starting Windows’ screen which should proceed with the configuration of the Windows 7 install (select computer & user name, etc.)

 

Before the ‘Starting Windows’  screen there is the following message: “Boot from AHCI CD-ROM” or something similar. This was not present when XP was running successfully.

 

Throughout this process I ran into a  BSOD which mentioned iaStorV.sys which apparently relates to the Intel Matrix Storage Manager as explained here.

 


Action  Taken:
-I tried repairing the windows installation  using the Windows 7 DVD, but it could not find anything.
-I tried booting into safe mode, but  it said Windows needs to install first.

 


Version  Numbers & BIOS Setetings:
ThinkStation S10 6423 CTO
Flash EEPROM Revision Level: 2WKT32AUS
Boot Block Revision Level: 2W27A
BIOS Date: 05/08/08

 

Intel Matrix Storage Manager option  ROM v7.6.0.1011 ICH9R wRAID5
With the following BIOS settings under  IDE Drives Setup:
Serial ATA: [Enabled]
Native Mode: [Automatic]
Hard Disk Pre-Delay: [Disabled]
SATA RAID Enable: [Enabled]

 


Questions:
-Any suggestions on how to successfully  install Windows 7 on an S10?
-Do I need a Windows 7 driver for  the Intel Matrix Storage ICH9R? Such as, Intel Rapid Storage Technology driver for Windows 7? Is Intel Matrix Storage Manager the same as Intel Rapid Storage?
  • 1. Re: Windows 7 Install w/ ICH9R Intel Matrix Storage
    kalensk Community Member
    Currently Being Moderated

    To solve my issues, I updated my BIOS and installed Windows 7 with the Intel RAID driver (Intel Rapid Storage Technology driver for Windows 7 (64-bit) for good measure. Windows 7 successfully installed and I am in the process of updating it. However, I ran into a few issues:

     

    1) For whatever reason the product key from my legitimately purchased copy of “Microsoft Windows 7 Professional Upgrade - 64 bit” is not working. Very frustrating! I checked that I am entering it correctly, and I am connected to the internet. I ended up calling Microsoft support and after 37 minutes got it sorted.

     

    2) The status of my RAID volume was yellow in Verify status on the Intel Matrix Storage Manager splash screen, but after a day or so it went to Normal.

     

    3) During bootup, after the Intel Matrix Storage Manager screen appears, I still receive a “Boot from AHCI CD-ROM” message before the system proceeds to Windows 7. This message was never present when XP was successfully running. I solved this by changing my startup sequence such that my DVD drive is listed last. That is:

     

    1: IDE HDD:

    2: PCI SCSI: Intel RAID5

    3: PCI BEV: P3-HL-DT-STDVD-RAM GSA-H60

More Like This

  • Retrieving data ...

Legend

  • Correct Answers - 4 points
  • Helpful Answers - 2 points