Nederland

1 Post authored by: Jejking

Op bezoek bij ome Intel: veiligheid boven alles.

 

Op een warme maandagmiddag halverwege november (factcheckers, kom er maar in) staat opeens bij de Actieve Topics op Tweakers.net een aankondiging: Intel opent gratis en voor niets zijn deuren! Een unieke kans voor een uitverkoren gezelschap op een ultiem kijkje achter de schermen... het is haast te mooi om waar te zijn. Dat is het dus niet, al moeten alle heren kandidaten wel een motivatie aanleveren. Met een journalistieke overdosis nieuwsgierigheid is het betoog al snel klaar en een maand later is het dan zover: op naar Schiphol-Rijk!

 

Intel ziet ze vliegen

Schiphol-Rijk? Jawel. Volledig tegen de verwachting in zit het Intel-centrum niet in het Rotterdamse havengebied maar vlakbij de vliegvelden. Alle karrenvrachten met Intel-producten komen aan op Schiphol en vertrekken met kuddes vrachtwagens tegelijk richting Rijk. Een tactische locatie is het absoluut met het oog op de veiligheid. Ondanks dat het gebouw onmogelijk over het hoofd te zien is, blijkt wel dat de bouwers hun best hebben gedaan om de aanwezigheid van Intel in Nederland niet te benadrukken.

 

Intel 1.png

Bron: Tweakers.net


Het zit uitstekend verstopt tussen alle andere technische bedrijven op een goed bereikbare plaats. Sterker nog, met enige regelmaat hoor en zie je vrachtvliegtuigen in de buurt rondzwerven op zoek naar de juiste toegangsweg tot ’s Neerlands grootste luchthaven. Het heeft veel weg van adelaars die boven hun nest cirkelen, zo dicht zit je dus op de actie.

Als je de ingang eenmaal gevonden hebt, is het de truuk om binnen te komen en te blijven. Gelukkig volstaat het codewoord ‘Tweakers’ en na het nodige papierwerk en een speciale gepaste set schoenen is het op naar de eerste verdieping. Statistici vallen meteen met hun neus in de boter, enkele medewerkers gooien het belangstellende publiek dood met cijfers over de geschiedenis van dit warehouse, Intel en het groene beleid van de blauwgekleurde CPU-fabrikant. Per week komt er een enorme hoeveelheid materiaal binnen: CPU’s, moederborden, serverborden, modems, SSD’s enzovoorts... Voor de beeldvorming: de medewerkers verwerken ongeveer de inhoud van twee volledig afgeladen Boeing 747’s per 7 dagen. “Wow, veel.” Zeker als je je bedenkt dat dit centrum verantwoordelijk is voor de distributie van Intel-producten naar ongeveer 50 klanten met een kleine 1000 vestigingen in Europa, Afrika en Midden-Oosten. In kilo’s is een benadering van boven de 200.000 kilogram niet eens zo’n gek idee. Een leuk detail: uit deze torenhoge onderdelenberg filtert men zo’n 30.000 kilo aan afval dat volgens Intel zelf voor 90% wordt gerecycled. Duurzame Tweakers, u mag nu opgelucht ademhalen.

 

 

Veilig de vloer op

Tot zover de theorie, een verdieping lager gebeurt alle magie. Op het moment van schrijven is er helaas weinig tovenarij te bekennen, het grootste deel van de materialen en kerstorders is al binnengekomen, verwerkt en afgehandeld.

 

http://tweakers.net/ext/f/ZQqE0uUifJCg3YIHkpb6tZ43/full.png?nohitcount=1

Bron: Tweakers.net


Uiteraard maakt een ‘vol’ pakhuis met orderpickers meer indruk dan een lege en daar excuseert de begeleider zich ook voor. De leegte komt echter op een dusdanige manier op je af dat alsnog snel het besef rijst dat je echt in een gigantisch complex complex staat. Met stellingen die tot een meter of zeven boven de begane grond uitsteken met plaats voor zo’n 6000 pallets, is het opeens niet meer zo gek dat dit Intel’s Europese thuisbasis is.

 

http://tweakers.net/ext/f/3NtegAzI4qH3yzPHuBcKVrQB/full.png?nohitcount=1

Bron: Tweakers.net


Onze trip in de hal is met zorg uitgestippeld. The floor is yours... maar er zijn wel een aantal voorschriften waar je je aan moet houden. Het begint zelfs al in het trappenhuis, de leuning gebruiken is verplicht. Hetzelfde geldt voor het gebruik van reflecterende werkhesjes en de eerder genoemde rubberen schoenen met een verstevigde koolstofvezel neus. Er zou maar een vorkheftruck of palet een afspraak met je voeten hebben, dan is elke vorm van bescherming welkom. Daarnaast is het ’t devies om bij elkaar, achter de gids, achter het ingewikkelde pad van getekende gele lijnen en lage vangrails te blijven. Het zijn inderdaad standaard maatregelen, het wordt echter alleen maar interessanter.

Gezien het formaat van de hal duurt de rondleiding een tijdje, in totaal zijn we een minuut of veertig onderweg inclusief alle stops. Onderweg blijkt dat Intel voor zijn medewerkers een veilige werkomgeving in elkaar heeft geflanst. Op een aantal plaatsen staan grote bluscabines, brandslangen en reservegeneratoren. De werknemers gaan enkel met stevige handschoenen en helmen op aan de slag en alle heftrucks zijn uitgerust met grote zwaailichten en toeters. “Op het moment dat de chauffeur om een stelling heen rijdt, laat hij met de claxon anderen weten dat er een truck in de buurt is. Dat is een vaste regel, dan wordt er niemand plotseling onaangenaam verrast”, roept de gids. Zelfs tijdens deze uitleg wordt hij nog onderbroken door het getoeter als er een palletwagen nogal dicht bij de groep in de buurt komt. Dit is het sluitende bewijs dat dergelijke systemen veel narigheid voorkomen, drie jaar geleden nog beloond met een prijs voor het Veiligste Warehouse van Nederland. Meer prijzen had het gebouw wellicht in de wacht kunnen slepen maar later geeft de gids ook gekscherend toe dat je het niet meerdere keren achter elkaar kunt winnen. Een acceptabel excuus.

 

Schade, alles ist vorbei

De RMA-afdeling van Intel is een klein kantoortje dat onlangs nog intern is verplaatst. De begeleider wijst naar een amper opvallende ruimte, volgens hem is het minieme formaat te danken aan het feit dat er zeer weinig defecte producten terugkomen. Als het al mis kan gaan bij het inpakken, dan zegt eigen logica dat de speciale verpakafdeling daar een flinke stem in heeft. Deze stek is bezet met enkele volledig in antistatische kleding gestoken medewerkers. Vooraf meet een machine hun oppervlaktespanning, als het aantal Volts per meter door het dak gaat dan moeten zij zich eerst ontladen. Eenmaal op hun werkplek lopen ze ook op ESD-matten en dragen zij bandjes om schade aan de hardware te voorkomen.

 

http://tweakers.net/ext/f/wEnJIG855KAklm35CVJgFYHH/full.png?nohitcount=1

Bron: Tweakers.net


Je moet ook niet aan de gevolgen denken als je kijkt naar de inhoud van het pakhuis. Rekken met pallets met dozen met trays van CPU’s in alle denkbare marktsegmenten, van de Atom tot en met de laatste generatie i7-processoren. De gids haalt een doos uit de stellages en laat de inhoud zien. Het overtreft alle verwachtingen. Waar geeks met tranen op de wangen de laatste 20 eurocent tussen de bankkussens vandaan vissen om die ene i5-aanbieding te scoren, praten we hier over het echte werk. De CPU’s zitten zeer dicht op elkaar geklemd in tray’s, gelet op de hoeveelheden is het duidelijk dat de straatwaarde van een dergelijk goedgevuld doosje gigantisch is.

Het is dus niet meer dan logisch dat Intel er alles aan doet om (financiële) schade aan goederen en werkrelaties te voorkomen. Diefstal is ook een hot item, ondanks dat het megamagazijn benadrukt dat het daar niet extreem veel mee te maken heeft. Dat komt voornamelijk door een goede voorbereiding om lekken en overvallen te voorkomen buiten maar ook binnen eigen muren. Uit respect voor veiligheidsrisico’s van medewerkers met betrekking tot deze miljardenbusiness zal ik hier niet verder op ingaan, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat het beleid zéér goed in elkaar steekt.

 

The Chronicles of Intel

De begeleider vertelt daarnaast ook over materiaal-batches die incidenteel achterover zijn en worden gedrukt en dan zich begeven naar de grijze en zwarte markten. Intel speelt en werkt bijvoorbeeld met het idee om elke chip een systeem mee te geven die uit zichzelf contact zoekt met internet en de echtheid verifieert. Als het uit een vermiste serie komt, zou een server de CPU de opdracht kunnen geven om zichzelf permanent uit te schakelen. Uiteraard is dit nu nog toekomstmuziek maar het geeft wel het gedachtenpatroon aan van een fabrikant die lijnrecht tegenover dieven staat. Het perfecte middel om dergelijke organisaties definitief de wapens uit handen te rukken, bestaat niet en dat gevecht zal waarschijnlijk tot het einde der tijden doorgaan. Intel is in ieder geval niet de partij die als eerste de handdoek in de ring gooit, ze moeten wel mee in deze strijd. Als een toeschouwer is het verrekt interessant om over de strijd te horen. Helaas is een middag zo om, de tijd vliegt na enkele demonstraties met Intel’s zelfgebrouwen vPro-remote control van virtuele machines. Het vragenvuur verloopt warrig door tijdsdruk en uiteindelijk moet iedereen weer terug naar zijn leven. Intel gaat opnieuw aan het werk om de concurrentie voor te blijven en Tweakers om de wereld te vertellen over de Schipholse kronieken. Het is een zeer leuke dag geweest, op één detail na. Na een vriendelijke afsluiting van het uitje met de medewerkers en een blik in de bak met speldjes en pennen, vragen deze Tweakers zich maar een ding af: waarom lagen er geen i7’s tussen?

Filter Blog

By author:
By date:
By tag: