Currently Being Moderated
GalaxyMan

vPro gaat aan de kleintjes denken

Posted by in Nederland on

Al meer dan vijf jaar lang ontwikkelt Intel technieken specifiek voor (middel)grote zakelijke klanten, die het onder de verzamelnaam vPro naar de markt toe presenteert. De speerpunt van het pakket is Active Management Technology, dat er op gericht is om het kosten van systeembeheer terug te brengen door steeds meer problemen van afstand identificeerbaar en oplosbaar te maken.

 

4e227d3043d184141d7ae19fa33a.jpegDe platforms zijn ondertussen al zo ver dat er buiten fysieke schade of falende hardware bijna geen problemen meer zijn die niet van afstand opgelost kunnen worden, omdat men de besturing kan overnemen van de POST tot een BSOD – sinds Sandy Bridge zelfs met meerdere schermen tegelijk. Daarnaast is het mogelijk om een disk image naar de cliënt toe te duwen en die te booten, voor het geval deze zelf niet voldoende mogelijkheden tot diagnose of herstel aan boord heeft. De beveiliging van het geheel wordt geregeld via vertrouwde methodes als TLS (SSL), de sleutels waarvan diep in de chip zitten gebakken.

 

Het enige ‘probleem’ van vPro is dat het tot nu toe vooral gericht is op bedrijven die aan centraal/formeel beheer doen, terwijl er veel meer bedrijven zijn – met name kleinere – die hun infrastructuur ad-hoc regelen. Uit marktonderzoek blijkt dat dit segment de komende jaren hard zal blijven groeien en dat men ondanks de kleinere portemonnee wel degelijk bereid is om budget vrij te maken voor iets duurdere zakelijke machines, in plaats van te vertrouwen op normale consumentenhardware. Tijd voor Intel dus om aan de kleintjes te gaan denken!

 

Small Business Advantage

 

Onder de vlag van het Small Business Advantage wordt de technische basis van vPro voortaan meer toegankelijk gemaakt voor het midden- en kleinbedrijf. Men heeft een module gemaakt voor Microsoft SBS Essentials 2011, een goedkope versie van Windows Server waarmee een klein domein van maximaal 25 machines kan worden beheerd. De module vult de mogelijkheden die Microsoft standaard biedt aan voor werkstations met vPro aan boord. Zo kunnen ze automatisch aangezet worden als het tijd is om backups te maken of updates te installeren, of kunnen ernstige problemen zoals een machine die weigert te booten van afstand aangepakt worden.

 

Intel hoopt niet alleen dat dit soort ontwikkelingen de interesse van de kleinere bedrijven zelf trekt, maar dat diens toeleveranciers ook kansen gaan pakken, door ze meer support te laten bieden op de verkochte hardware. Er is voortaan geen server meer nodig om AMT te configureren, waardoor het gedaan kan worden voor de machines op hun eindbestemming geplaatst worden. Daarnaast hoeft de ‘panic button’ (fast call for help) niet afhankelijk te zijn van een interne infrastructuur, maar kan de leverancier daarvoor zijn eigen helpdesk inrichten. De volgende stap zou kunnen zijn dat bedrijven de hardware niet eens meer kopen maar leasen, inclusief al het onderhoud dat er bij komt kijken. Intel noemt dat concept de 'Hybrid Cloud'.

 

Software ontwikkelen voor AMT wordt ook steeds makkelijker: naast de bestaande PowerShell-cmdlets die toegankelijk zijn voor mensen die bekend zijn met batch/console-scripting, is er nu ook een .NET functiebibliotheek waarmee C#- en VB-programmeurs aan de slag kunnen. Beide zijn gratis en moeten het ontwikkelen van zowel generieke als in-house applicaties die gebruikmaken van AMT stimuleren. Een verloren vrijdagmiddag experimenteren met dit soort dingen zou in de toekomst een hoop saai werk kunnen besparen.

 

Een punt van kritiek is dat de beste beste (doe-het-zelf) tools voor vPro alleen beschikbaar zijn voor Windows-omgevingen. Zelfs bepaalde features die in principe platformonafhankelijk zijn, worden indirect aan Microsoft verbonden. De volledige KVM-functionaliteit kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden via RealVNC Viewer Plus, dat in tegenstelling tot andere VNC-clients alleen voor Windows beschikbaar is en geen gratis alternatieven kent. De keerzijde daarvan is natuurlijk dat het marktaandeel van Windows dusdanig hoog is dat deze situatie voor de meeste beheerders geen probleem vormt.

 

realvncbiosbasedserverlead.jpg
Het BIOS induiken via een VNC-verbinding (Foto: Engadget)

 

Links:

Comments

Filter Blog

By author:
By date:
By tag: