Op weg naar de cloud

 

vmwarelogo.pngDe software-mainframe als eerste stap

 

Voor VMware is cloud computing een natuurlijk vervolg op virtualisatie. Het bedrijf spreekt dan ook van de "Journey to the Cloud". Die reis begint bij de consolidatie en virtualisatie van systemen, om vervolgens via de flexibilisering van IT resources eerst bij een interne en later bij een hybride cloud-omgeving uit te komen.

 

 

Concreet betekent dit dat alle infrastructuur op precies dezelfde manier wordt ingezet, of die zich nu binnen of buiten het bedrijf bevindt. Straks kun je in je management-interface meerdere aanbieders van cloud-diensten aanmelden. Vervolgens is het slechts een kwestie van slepen om virtuele machines bij een andere leverancier onder te brengen. De software waarmee dit mogelijk is, nu nog met de codenaam Redwood, is op dit moment in ontwikkeling en zal in de loop van dit jaar uitkomen.

 

 

Afscherming

 

http://www.intel.com/communities/pix/other/ITgalaxy_Jeremy_Van_Doorn.jpg

Voor eindgebruikers heeft deze ontwikkeling belangrijke gevolgen," vertelt Jeremy van Doorn, VMware's manager Systems Engineering. "Zij moeten straks beslissen welke processen en welke gegevens ze intern willen draaien, welke bij een gespecialiseerde dienstverlener als Atos of Terremark, en welke bij een volume-speler als Easynet. Verschillende aanbieders hanteren verschillende Service Level Agreements (SLA's) voor verschillende prijzen. Sommige zaken mogen om juridische redenen niet naar buiten - denk bijvoorbeeld aan patiëntgegevens. Andere zaken wil je zelf absoluut niet buiten het bedrijf hebben - denk aan het geheime recept van Coca-Cola. In onze software kun je verschillende clouds verschillende security-niveau's geven. Door hetzelfde te doen met virtuele machines zorg je dat processen en gegevens nooit op de verkeerde plek terecht komen."

 

 

Het moge duidelijk zijn dat de onderlinge afscherming van de virtuele machines cruciaal is voor de veiligheid. Dat is de taak van de hypervisor. "Deze creëert voor elke virtuele machine een eigen afgeschermde wereld," aldus Van Doorn. "Intel faciliteert die afscherming in hardware middels de Trusted Execution Technology (TXT). Vanaf volgend jaar ondersteunen we dat in onze hypervisor."

 

 

Kosten en risico's

 

 

Deze zogenaamde multi-tenant-problematiek gaat echter verder dan alleen de hypervisor. Cloud-aanbieders zullen niet alleen virtuele machines van verschillende klanten uit elkaar moeten houden maar bijvoorbeeld ook de backups daarvan. "Het zou best kunnen dat Coca-Cola en Pepsico op dezelfde server zitten, zonder dat ze dat van elkaar weten."

 

 

Van Doorn ziet het eigen datacenter voorlopig dan ook niet verdwijnen. "Klanten moeten een afweging maken tussen kosten en risico's, en op basis daarvan verschillende infrastructuren en dienstverleners selecteren. Bovendien zullen ze in gesprek moeten met leveranciers die dit soort onderhandelingen heel goed in de vingers hebben. Daarvoor moet je heel stevig in je schoenen staan. Dat betekent het opzetten van een demand-organisatie."

 

 

De software-mainframe

 

 

Zo ver zijn we op dit moment echter nog niet. "Je moet nu wel zorgen dat je klaar bent voor die toekomst," aldus Van Doorn. "Dat betekent het virtualiseren van je interne infrastructuur, het opzetten van de management-laag, het automatiseren van je beheer, het organiseren van de charge-back (het doorberekenen van infrastructuur-kosten), en het beschermen van de toegang. Die software-mainframe zoals wij hem noemen, is de eerste stap op weg naar cloud computing."

 

"In de zorg levert niets zo veel geld op als preventie"

 

Fujitsu verkoopt Intel's gezondheidscomputer

 

 

Met de introductie van marktwerking is cliëntregie een belangrijk onderwerp in de gezondheidszorg geworden. Fujitsu levert en onderhoud de IT-systemen

onder die processen. Zo kunnen patiënten niet alleen via een portal allerlei diensten aanvragen en afnemen, maar ook meetuitslagen uploaden. Daarvoor is natuurlijk wel een speciale computer nodig, die ook suikerspiegel, bloeddruk en dergelijke kan meten en doorgeven. Vandaar dat onlangs een overeenkomst met Intel werd gesloten voor de wederverkoop van hun Health Guide systeem.

 

Denk je aan Fujitsu, dan denk je waarschijnlijk aan de laptops die het bedrijf tot voor kort samen met Siemens op de markt bracht. Hardware maakt echter minder dan de helft van hun omzet uit. Hier in Nederland is Fujitsu vooral actief als ICT-dienstverlener. Denk dan aan service desks, desktop management, hosting en cloud-diensten. Grote klanten zijn bijvoorbeeld KLM, ArboNed, Meander, H&M en Vendex.

 

 

Cliëntregie

 

Fujitsu bedient die bedrijven door zijn generieke diensten op maat te snijden voor specifieke sectoren. De nadruk ligt daarbij op overheid, finance, luchtvaart, retail en zorg. Met name in die laatste markt is de komende jaren enorm veel te doen.

Naast het verzorgen van de basis-infrastructuur is cliëntregie het tweede grote thema. Onze zorg is immers altijd aanbodgedreven geweest. Dat betekent dat de zorgverleners bepaalden welke diensten zij beschikbaar stelden en op welke schaal. Vandaar die wachtlijsten: als er meer vraag dan aanbod was, dan konden patiënten eenvoudigweg niet geholpen worden. Ander probleem is de slechte toegankelijkheid van de specialisten; onze zorgverlening hangt van doorverwijzingen aan elkaar.

 

Healthcare-management

 

Met de introductie van marktwerking in de zorg moet ook de hele organisatie op de schop. De behoefte van de cliënt is daarmee immers leidend geworden. Sleutelwoorden bij deze transitie zijn samenwerking, ketenintegratie en telezorg. Automatisering speelt daarbij een cruciale rol.

Aan de achterkant gaat het om grote, complexe healthcare management-systemen. Daarin zijn beheer-processen voor specifieke patiëntengroepen vastgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om suikerziekte, hart-en vaakziekten, zwaarlijvigheid en psychische aandoeningen.

Aan de voorkant krijgt een cliënt toegang tot een portal waar hij bijvoorbeeld afspraken kan inplannen, online therapieprogramma's kan volgen, activiteiten en diensten kan bestellen, en met familie en zorgverleners kan beeldbellen.

 

WCIT Dag3.JPG

Speciale computer

 

 

Maar ook telemonitoring is onderdeel van dit pakket. Dat betekent dat een patiënt metingen van zijn suikerspiegel, bloeddruk, hartslag, gewicht en dergelijke via zijn gezondheidssysteem direkt kan doorgeven. Daarvoor is wel een speciale computer nodig, die dergelijke metingen kan uitvoeren, verzamelen (via Bluetooth) en verzenden.

Fujitsu heeft hiervoor een reseller-overeenkomst afgesloten met Intel. Zij introduceerden onlangs de Health Guide, een systeem dat portal-interface en meetfuncties in zich verenigt. Volgens Ron Klaas, Teamleader Healthcare bij Fujitsu, is de acceptatiegraad van deze oplossing negentig procent, en ligt die daarmee veel hoger dan die van andere systemen.

 

 

Financiële as

 

 

De Health Guide en het hele concept eromheen worden in Nederland via drie kanalen aan de man gebracht: leveranciers van software voor patiëntondersteuning, regionale samenwerkingsverbanden en zorgverzekeraars. "We sturen expres op de financiële as," aldus Klaas, "en niet op ziekenhuizen. Voor hun betekent dit immers dat ze minder productie kunnen maken." Bovendien zitten de opbrensten van dit systeem niet altijd in dezelfde financiëringszuil (ZVW, AWBZ, WMO) als de kosten.

 

Klaas benadrukt dan ook dat deze invoeringstrajecten lang kunnen duren. Volgens hem zal deze technologie de komende drie jaar wel een grote vlucht gaan nemen. Voor de portal-functionaliteit moet daar nog een paar jaar bij opgeteld worden. Daarvoor moeten immers de ketenpartners aangekoppeld worden. Op dit moment lopen er pilots in Salland, Groningen en Amsterdam.

 

De meta business cases die voor enkele regio's zijn gemaakt, laten rendementen van een factor tien zien. "Deze aanpak van cliëntregie en vraaggestuurde zorg levert veel meer op dan operaties," aldus Klaas. "Er is op geen enkele manier zo veel geld te verdienen als door preventie."

 

 

 

 

Blog geschreven door: Edwin Leinse: Global Portfolio Solution Manager Atos Infrastructure Solutions (AIS) & Cloud

 

Cloud computing! De term “cloud computing” is overal tegenwoordig: iedereen praat erover, iedereen wil er meer over weten. Met andere woorden: iedereen is er wel op de een of andere manier bij betrokken.

Maar wat beloofd cloud computing nu ? En wie heeft er al een oplossing in de maak ?

Een van de dingen dat cloud computing belooft zijn flexibele en schaalbare oplossingen op vlak van infrastructuur, storage, processing en connectivitiet, maar ook op vlak van applicaties. Oplossingen die ook nog eens de kosten drukken door het “pay per use” model, iets waar menig IT-manager wel oor naar heeft.

Atos Origin is al geruime tijd aan het werken aan een cloud computing-model dat voldoet aan de verwachtingen van hun klanten. Met meer dan 20 jaar ervaring in outsourcing, weet Atos Origin als geen ander wat de klanten willen en cloud computing was een “natuurlijk” uitbreiding van hun service naar de klanten toe. Deze klanten hebben natuurlijk allemaal hun eigen business critical en non-business critical eisen maar ook beveiligingsverwachtingen. Atos Origin heeft hier rekening mee gehouden en besloten 3 verschillende oplossingen aan te bieden:

1)      Dedicated Cloud: cloud toegepast voor 1 klant gebruik makende van de standard Atos Origin cloud architectuur en ervaring. 

2)      Private Cloud: cloud gebaseerde processing & storage, maar de hardware is per klant toegekend.

3)      Shared Cloud: gedeelde multi-customer omgeving

Atos Origin heeft nauw samengewerkt met Intel op vlak van technologie-testen voor de server- en desktopomgevingen die deel uitmaken van Atos Sphere™. De nieuwste Inteltechnologieën helpen Atos Origin om energie-efficiënter te worden maar ook om de virtualizatieratio van zowel desktop als server te verhogen.

De nieuwe Intel ® Xeon® 7500 processor series heeft bewezen dat er tot bijna 4 maal meer virtuele machines kunnen draaien op 1 server en tegelijkertijd de kosten van het datacenter met 22% doen verminderen

Atos Origin is helemaal klaar voor de cloud, en u ?

 

 

 

Flash moet hét platform worden voor mobiele apparaten

 

adobe1

Adobe mikt verder dan de pc-markt

Met versie 10.1 van zijn Flash Player verbreedt Adobe resoluut

zijn speelterrein naar opkomende apparaten zoals smartphones, tablets en zelfs televisies. Het bedrijf werkt samen met Intel om zijn Flash Player te optimaliseren voor de nieuwste chipsets en het wil ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om één keer een applicatie te ontwikkelen die op verschillende apparaten werkt. We spraken met Christoph Rooms, business development manager van de afdeling Creative Pro bij Adobe Benelux.

 

Wat zijn de voordelen van Flash ten opzichte van andere applicatieplatformen?

CR: Alhoewel we met verschillende platformen werken, blijft Flash voor ons heel belangrijk omdat het toelaat op verschillende apparaten een eenduidige gebruikerservaring te creëren. We kunnen die uniformiteit veel beter aanbieden dan bijvoorbeeld HTML, waarvan de interpretatie tussen verschillende browsers toch wel wat verschilt. Bovendien staat Flash op technologisch een paar jaar verder dan HTML. De mogelijkheden van HTML 5 komen op dit moment ruwweg overeen met die van Flash 7. In onze nieuwste versie Flash 10 zit onder andere geavanceerde functionaliteit zoals een rich text framework en DRM. Het Flash-platform wordt ook steeds meer voor kritieke businesstoepassingen gebruikt. Zo hebben de Belgische beursvennootschap KBC Securities en het Nederlandse bedrijf Philips Lighting Flash-applicaties ontwikkeld om informatie aan hun klanten aan te bieden.

adobe2adobe3

Op welke apparaten gaan gebruikers Flash kunnen ervaren?

 

CR: Op zoveel mogelijk, we willen met Flash echt verder kijken dan de pc. Er zijn nu diverse klassen van apparaten aan het opkomen. Apple heeft met zijn iPhone en iPad laten zien dat er een grote markt is voor deze apparaten, maar met zijn gesloten App Store en de weigering om Flash toe te laten sluit het de gebruikers en ontwikkelaars op in het Apple-ecosysteem. Daarnaast zijn ook Android-smartphones populair aan het worden, en je hebt smartphones met Windows Mobile, Symbian, BlackBerry, ... en binnenkort MeeGo.

Je kunt vier keer dezelfde applicaties implementeren in een andere programmeeromgeving voor elk type smartphone, maar je bent efficiënter af als je kiest voor een uniform platform zoals Flash. Tegen het einde van dit jaar komen er ook tablets op de markt, tv-schermen met interactieve mogelijkheden, settopboxen en gameconsoles. We willen op al deze apparaten Flash aanbieden. Flash Player 10.1 is nu al beschikbaar op Android toestellen zoals de HTC Desire of de Google Nexus One. Later dit jaar zul je de software ook zien verschijnen op BlackBerry, Nokia, Sony Ericsson, Web OS, Windows Mobile, ...

 

Hoe werkt Adobe samen met Intel en andere bedrijven?

CR: In het Open Screen Project werken we met meer dan zeventig partners samen. Enerzijds zijn dat technologiepartners, zoals fabrikanten van mobiele telefoons, maar ook Google en Intel. Die laatste helpt ons om onze Flash Player te optimaliseren voor hun mobiele chipsets. Intel was één van onze eerste partners en we werken nu ook met hen samen om met settopboxen een online tv-ervaring te creëren. Dankzij Flash kun je eenvoudig echte interactieve tv met integratie van social media realiseren. Anderzijds hebben we ook content partners die een eenvoudige manier willen om content op verschillende apparaten aan te bieden. Door onze nauwe samenwerking met onze partners zul je in de komende maanden al heel wat apparaten zien verschijnen met Flash Player 10.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filter Blog

By author:
By date:
By tag: