Currently Being Moderated
MrIntel

Itanium 9300 beschikbaar.

Posted by in Nederland on

Onlangs hebben we de 7de generatie van onze Itanium processoren gelanceerd. De nieuwe Itanium 9300 familie (tukwilla) biedt meer performance, schaalbaarheid en RAS functionaliteit (betrouwbaarheid) dan de voorgaande Itanium 9100 familie. De Itanium 9300 is een processor met 4 cores gebaseerd op het 65 nm productieproces en heeft meer dan 2 miljard transistoren aan boord ! Dit transistorbudget vertaalt zich in >2x de performance van huidige Itanium 9100 processoren.

Net na de launch is er ook wat nieuwe documentatie beschikbaar gekomen over de verschillen tussen de nieuwe en oude generatie Itanium processoren. Ik zal een aantal belangrijke punten in deze post behandelen. Voor degenen die het complete verhaal willen nalezen is hier (http://download.intel.com/pressroom/archive/reference/Tukwila_Whitepaper.pdf) een interessante whitepaper te downloaden met alle verschillen en details. (Ik heb deze whitepaper als basis voor dit artikel gebruikt) Een ander interessante bron van informatie is de Itanium 9300 “launch” presentatie die door onze VP Intel Architecture Group (IAG) Kirk Skaugen is gegeven. Na een korte registratie is een herhaling van die presentatie hier te bekijken http://intelfeb08.dynamicwebcasting.net/register/

Anders dan Xeon
Allereerst is het goed om even te begrijpen dat een Itanium processor op een compleet andere architectuur is gebasseerd dan de Xeon processoren. Itanium maakt gebruik van de EPIC (explicitly parallel instruction computing) architectuur. EPIC maakt een hoog niveau van ILP (instruction level parallelism) mogelijk, dit gebeurd in de compiler die ‘in-oder’ code voor de Itanium genereerd. In het geval van een Xeon (IA-32) processor regelt de hardware zelf ‘out of order’ het parallellisme. Verder heeft een Itanium meer execution units en een kortere pipeline, dan de Xeon (IA-32) architectuur en is er ook nog RAS functionalitieit aanwezig.

 

Als we de nieuwe itanium 9300 generatie vergelijken met de itanium 9100 processoren en platformen dan zijn performance, RAS en platform functionaliteit drastisch verbeterd.

 

Meer Performance
Buiten de verdubbeling van het aantal cores en een grotere cache met beter snooping-mechanisme heeft de nieuwe Itanium processor nu toegang tot DDR 3 geheugentechnology via twee geïntegreerde geheugencontrollers. Dit resulteert in ongeveer 6x de bandbreedte vs de frontside bus (FSB) implementatie in de Itanium 9100 ( 36 GB/s vs 5 GB/s). Een ander nieuwtje voor de Itanium processor is Turbo Boost technologie. Dat staat toe dat cores tijdelijk op een hogere kloksnelheid draaien wanneer andere cores in mindere mate gebruikt worden. Ook de systeem-interconnect is verandered van FSB naar QPI (Quick patch interface). QPI levert een bandbreedte van 48 GB/s vs 5 GB/s via FSB  (op basis van dual socket system). Dat is een factor 9 verbetering in beschikbare bandbreedte !

Meer RAS functionaliteit
Nog belangrijker voor dit platform is dat de nieuwe processor verbeterde circuits en registers heeft die beter beschermd zijn tegen soft errors. (Soft errors beïnvloeden de werking van transistoren d.m.v. straling alfa deeltjes, kosmische straling etc). En ook de introductie van error correcting code (ECC) en Intel cache safe technology wat nu ook second level cache en directory cache in de gaten houdt, dragen bij aan een hogere betrouwbaarheid van dit platform. Mocht er dan uiteindelijk toch iets defect raken dan zijn de processor, geheugen modules en I/O allemaal hot-pluggable.

Ander platform
Het platform zelf is ook flink onder handen genomen. Het is gebaseerd op de 7500 chipset. Deze chipset zal ook ingezet worden in het nieuwe (nog te introduceren) Nehalem-EX platform. En dat is meteen een groot pluspunt voor het Itanium platform, dat profiteert van het Xeon volume aandeel en de mogelijkheid om een system te bouwen met 8 ‘glueless’ sockets (zonder node-controller). Maar ook voor het Xeon-EX platform is het een voordeel aangezien het een flink aantal RAS functionaliteiten zal ‘erven’ van Itanium. Beide platformen zullen overigens in de toekomst als ‘mission critical’ bestempeld worden.

Er valt nog veel meer te melden over de Itanium 9300 zoals VT-i2 en de mogelijkheid om op een lager niveau te partitioneren of de enhanced machine check architectuur. Al deze informatie is te vinden op onze Itanium informatie pagina hier: http://www.intel.com/products/processor/itanium/index.htm

Binnenkort zullen de verschillende OEM’s (HP, Bull, NEC, Hitachi) hun producten op basis van de Itanium 9300 processor bekend maken. Er zijn overigens twee nieuwe Itanium OEM’s bijgekomen Inspur en Supermicro.

 

Een overzicht van alle nieuwe Itanium 9300 processoren hun specifieke eigenschappen is hier vinden:

 

http://www.intel.com/products/processor/itanium/specifications.htm

 

Comments

Filter Blog

By author:
By date:
By tag: